czwartek, 5 stycznia 2012

PASZTECIKI


 "Paszteciki te gościły na naszym stole w Sylwestra :). Oczywiście mama zrobiła farsz z kapustą kiszoną oraz farsz mięsny. Więc pasztecików była ogromna ilość...... :) A ciasto trzeba było zrobić od razu z dwóch porcji! :D 
Dlatego dzień Sylwestrowy spędziłam na formowaniu i pieczeniu pasztecików :). Przyznam, że było warto dla tak pysznych, delikatnych, kruchych pasztecików.

Te paszteciki to świetna przekąska na gorąco i na zimno, najlepiej smakują z barszczem.
Świetnie przechowują się w lodówce i w zamrażarce (oczywiście musiałyśmy zamrozić sporą ilość :)), po wyjęciu/rozmrożeniu wystarczy skropić wodą i odgrzać w piecyku - nie tracą na walorach smakowych:)) 
Paszteciki to świetna alternatywa, jeśli przychodzą do Was niespodziewanie goście. Wystarczy tylko je odgrzać  i już po problemie co mamy podać gościom :D. "


Składniki na ciasto (ok. 50 pasztecików):
  • 500g mąki pszennej
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 opakowanie kefiru lub jogurtu naturalnego (ok. 150ml)
  • sól płaska łyżeczka
  • 200g margaryny

Farsz:
  • 200g kapusty kiszonej
  • 600g pieczarek
  • 1-2 cebule
My zrobiłyśmy również farsz mięsny z naszego poprzedniego przepisu.

Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko

Wykonanie:

Farsz: Zetrzeć pieczarki na tarce dodać do rondla (z łyżką oliwy) + pokrojona w kostkę cebula. Dusić do odparowania wody, dodać przyprawy (sól, pieprz, zioła) według własnego uznania. Dodajemy kapustę pokrojoną drobno i gotujemy osobno w garnku, następnie odlewamy wodę i dodajemy do uduszonych pieczarek. 
Ciasto: Do miski z mąką z solą dodajemy margarynę pokrojoną na kawałki. W szklance rozrabiamy kefir/jogurt z drożdżami dodajemy łyżeczkę cukru - nie czekamy aż drożdże urosną.
Mieszamy i wyrabiamy wszystko do konsystencji ciasta dość miękkiego (musi się dać wałkować) w razie potrzeby dodaje trochę kefiru lub mąki.
Nie trzeba ciasta odstawiać do wyrośnięcia od razu formujemy i pieczemy paszteciki!!! My zrobiłyśmy paszteciki w kształcie pierogów :). Można je również inaczej formować. Gotowe paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190st ok.15-20 minut (w zależności od wielkości pasztecików) do zarumienienia.

Źródło: Paszteciki

10 komentarzy:

forum kulinarne pisze...

Mógłbym się takimi zajadać przez cały dzień :)

kulinarne-smaki pisze...

uroczo wyglądają :)

aga pisze...

pojadlabym sobie tych pasztecikow, a do tego barszczyk i jest pycha:)

Avelina pisze...

Bardzo apetycznie wyglądają

Toczka pisze...

Podobne do moich kapuśniaczków :D Bardzo lubię takie dodatki do barszczu czerwonego, smak mają niesamowity i od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama piekła, smażyła i gotowała paszteciki, uszka i pierożki chyba od zawsze :D

Anonimowy pisze...

palce lizać właśnie skończyłam je piec, prosty przepis mniam :)

Anonimowy pisze...

narzeczony od miesiaca prosi mnie zebym znowu zrobila paszteciki doskonaly przepis.

Anonimowy pisze...

zrobiłam i gorąco polecam! rozeszły się w mgnieniu oka! bardzo dziękuję za przepis, naprawdę rewelacja ;)

Anonimowy pisze...

czy można użyć masła zamiast margaryny? a może pół na pół? :> czy jednak smaczniejsze beda na margarynie?

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Lepsze będzie z pewnością masło :)