niedziela, 23 września 2012

TORT KOKOSOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BIAŁYMI MICHAŁKAMI

"Tort piekłam z okazji 35 rocznicy ślubu dla moich "przyszłych" teściów:). Wyjątkowa okazja więc także tort musiał być wyjątkowy. Długo myślałam nad tym wypiekiem i  doszłam do wniosku, że połączenie smaków w tym przepisie będzie wyłącznie mojego autorstwa. Po naradach z Justin zdecydowałyśmy, że "głównymi bohaterami" w tym torciku będą BIAŁE MICHAŁKI  i KOKOS. Z efektu końcowego jestem niezwykle zadowolona - tort jest przepyszny... Połączenie słodkich czekoladek, kremu czekoladowego, biszkoptu nasączonego  likierem kokosowym  oraz bezy kokosowej sprawia, że podniebienie szaleje...:) Nie ma w tym żadnej przesady, musicie koniecznie przekonać się o tym sami..." 







Wszystkiego najlepszego dla naszych solenizantów!


Przepis oczywiście dołączam do naszego cyku "Sklepowy szał", gdzie tym razem do wypieku wykorzystujemy Białe Michałki.





Składniki na blaty:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 g cukru waniliowego (najlepiej domowy z prawdziwą wanilią)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. 

Tortownicę o średnicy 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.

Beza kokosowa:
  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 0,5 łyżeczki białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 100 g kokosu
Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23,5 cm średnicy) odrysować koło, papier ułożyć na blaszce.  Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodać kokos, wymieszać i wyłożyć na przygotowany papier.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.

Krem czekoladowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać posiekane białe michałki i wymieszać delikatnie łyżką. 

  • 10 białych michałków (każdy posiekany na 15 części)
Do nasączenia tortu:

  • 100 ml likieru kokosowego (u mnie Malibu)
  • 25 ml wody

Wymieszać.

Wykonanie

Jeden z blatów biszkoptowych wyłożyć na paterę. Nasączyć go połową mieszanki likieru i wody. Na niego wyłożyć połowę kremu, wyrównać, przykryć blatem bezowym. Na bezę wyłożyć pozostałą część kremu i przykryć kolejnym blatem biszkoptowym. Nasączyć go pozostałym likierem.



23 komentarze:

Magda pisze...

ten tort to .. to .. cudo istne! *.*

asieja pisze...

to musiało być bardzo pyszne świętowanie!

madlene17 pisze...

Boski, po prostu boski! Dużo bym dała żeby móc teraz taki kawałeczek zjeść:) Genialny tort:)

anpapi pisze...

istne cudo! to chyba najlepszy tort jaki w życiu widziałam! muszę go odwtorzyc przy najbliższej okazji:)

Brenia pisze...

Rewelacyjny ten tort :)

GrowingUp pisze...

Nic dziwnego... Kokos, białe michałki<3

justyna.t pisze...

niebiański wypiek! nic tylko podziwiać i...wypróbować przepis!

kuchcikOla pisze...

to musi fenomenalnie smakować! upiekę na najbliższą większą okazję :)

Anonimowy pisze...

dziewczyno, jesteś GENIALNA! to chyba najlepszy blog jaki ostatnio odkryłam!
powinnam schudnąć, aaale co tam.. za tydzień będę próbować stworzyć to cudo z okazji dnia chłopaka :-)

matylda pisze...

uwielbiam biale michalki.
tort musi byc pyszny.

Capacitier pisze...

Fajni się prezentuje ;)

Schokolade Inspirationen pisze...

Chciałabym dostać taki na urodziny;)

Jomarowy Świat pisze...

Wstyd przyznać...ale do dzisiaj nie wiedziałam, że istnieją białe Michałki...
Zaintrygowałaś mnie tortem, bo bardzo lubię kokos i serek mascarpone :))

Veggie pisze...

taki torcik to niesamiwta pokusa dla wszystkich łasuchów :-)

Majana pisze...

O mamusiu, jakie ono piękne! Cudownie pyszny musiał być ten torcik!
Pozdrowienia:)

Patrycja pisze...

Na pewno podbiłaś serca przyszłych teściów tak znakomitym prezentem!

anahitka9 pisze...

WOW!Wygląda cudownie a pewnie smakuje zupełnie niebiańsko!

gin pisze...

Wygląda niezwykle apetycznie :)
Nie miałam okazji jeszcze próbować białych michałków, ale z pewnością takie połączenie przypadło by mi do gustu :)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam ten tort zachęcona opisem i niestety, bez rewelacji... goście zjedli i owszem ale szału nie było. Jak dla mnie mało wyrazisty, ani nie kokosowy, ani czekoladowy... Zdjęcia i opis ciekawsze niż w rzeczywistości.

Anonimowy pisze...

a do tego pierwszego blatu nie daje się proszku do pieczenia???

Justin&Dorothy pisze...

Nie:) to jest biszkopt bez proszku, urośnie napewno:):)

claudia u pisze...

Opis i zdjęcia - OBŁĘDNE.
Na pewno zrobię go na swoje zbliżające się urodziny !!! Wreszcie znalazłam jakiś ciekawy przepis.
A mam pytanie, czy odejmując bezę, dużo stracę na smaku ?

Justin&Dorothy pisze...

Proponujemy zrobić tort z bezą, bez niej tort będzie mdły:)