Uwielbiam placki z serkiem ricotta. Są bardzo delikatne, puszyste. Robi się, je bardzo szybko. Z dodatkiem syropu klonowego lub ulubionego dżemu.
Ja użyłam domowej roboty dżemu z czerwonych porzeczek i posypałam cukrem pudrem. Słodycz i kwasek idealnie ze sobą współgrają. Polecam :)
Justyna
Składniki na ok.14 placków:
- 250 g ricotty
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką. Na dobrze nagrzanej patelni teflonowej smażyć niewielkie złote placuszki (można dodać odrobinę oleju). Gotowe placki obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują z kwaskowatym dżemem :).
Źródło: Placuszki z Ricottą
12 komentarzy:
Mniam, smakowite są te placuszki:)
Jeśli nie zapomnę i będę miała pod ręką ricottę to z chęcią zrobię takie placuszki! ;)
Te placuszki są wspaniałe :) Niemal rozpływają się w ustach
Ale puszyste:)
Serowe placki lubię najbardziej. Czy to homogenizowany, czy twaróg czy ricotta. Niebo!
wspaniałe placuszki, uwielbiam zarówno z ricottą jak i z mascarpone :)
pysznie, takie placuszki mogłabym jeść prawie codziennie :)
robiłam kiedyś, wyszły pyszne i delikatne ;)
O tak, ricotta hotcakes to zdecydowanie moje ulubione placuszki! A Tobie wyszły śliczne :)
So yummy.^^
Maybe follow each other???
My Blog
Dziś ricotta na mnie nakrzyczała, że kończy się termin ważności, no to sobie posmażymy wieczorem
Bardzo lubię serowe placuszki!
Prześlij komentarz