Kolejny sernik tym razem zwykły, na pysznym ucieranym kruchym spodzie z dodatkiem świeżych gruszek prosto z sadu mojej cioci :).
Sernik jest dobry jednak troszkę się sypał, być może była to wina sera... Wolę bardziej serniki kremowe i delikatne, dlatego z tego wypieku nie byłam do końca zadowolona.
Jednak moim rodzicom i znajomym bardzo smakował. Stwierdzili, że jestem zbyt krytyczna. Być może maja rację, ale jeśli chodzi o pieczenie sernika w smaku i konsystencji muszą być perfekcyjne! :)
Justyna
Kruchy spód ucierany:
• 150 g miękkiego masła
• 60 g cukru pudru
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ziemniaczanej
• 150 g miękkiego masła
• 60 g cukru pudru
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
- laska wanilii
- łyżka esencji waniliowej
- 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego).
- 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
- 4 gruszki pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem
przez około 6 - 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną.
Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w
folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Na dno szczelnej formy o średnicy 23 cm położyć krążek z papieru do
pieczenia.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i
rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy (mniej więcej do 2/3
wysokości). Ciasto będzie się rwać, ale można je doklejać palcami.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 30
minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podnieść temperaturę w piekarniku do 175
stopni.
Masa serowa: Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, esencją waniliową i z ziarenkami wanilii. Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na
zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową. Białka ubić na
pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.
Pokrojone gruszki wyłożyć na upieczony spód, na to wylać masę serową i wstawić do piekarnika (dla
bezpieczeństwa pod formę podłożyć kawałek papieru do pieczenia). Piec przez 20
minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez
30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez
15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik
długo i łagodnie się studził.
Sernik postawić na kratce i całkowicie ostudzić, zdjąć
obręcz i wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem
pudrem. Sernik powinien być gotowy po około 2 - 3 godzinach schładzania, ale i
tak najlepszy jest na 2 dzień po przygotowaniu.
Źródło: Sernik
7 komentarzy:
mmm, pyszny sernik!
Oj, chyba faktycznie jesteś za bardzo krytyczna. Sernik prezentuje sie przesmakowicie.
Ależ pysznie wygląda ten sernik! Nie robiłam jeszcze z gruszkami. Kusisz:)
nomnomnom, delicious ♥♥♥
Poproszę kawałek!
Wygląda cudnie, z pewnością był pyszny :)
Tak to jest, że do swoich wypieków podchodzi się bardziej krytycznie niż cudzych. Przynajmniej ja tak mam :)
gin: Oj my też tak mamy :) Znamy to uczucie :)
Prześlij komentarz