piątek, 19 października 2012

SERNIK Z GRUSZKAMI


Kolejny sernik tym razem zwykły, na pysznym ucieranym kruchym spodzie z dodatkiem świeżych gruszek prosto z sadu mojej cioci :).
Sernik jest dobry jednak troszkę się sypał, być może była to wina sera... Wolę bardziej serniki kremowe i delikatne, dlatego z tego wypieku nie byłam do końca zadowolona. 
Jednak moim rodzicom i znajomym bardzo smakował. Stwierdzili, że jestem zbyt krytyczna. Być może maja rację, ale jeśli chodzi o pieczenie sernika w smaku i konsystencji muszą być perfekcyjne! :)

Justyna



Kruchy spód ucierany:

• 150 g miękkiego masła
• 60 g cukru pudru
• 150 g  mąki pszennej
• 75 g mąki ziemniaczanej

Masa serowa:

  • laska wanilii
  • łyżka esencji waniliowej
  • 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego).
  • 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
  • 4 gruszki pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Na dno szczelnej formy o średnicy 23 cm położyć krążek z papieru do pieczenia.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy (mniej więcej do 2/3 wysokości). Ciasto będzie się rwać, ale można je doklejać palcami. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podnieść temperaturę w piekarniku do 175 stopni.
Masa serowa: Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, esencją waniliową i z ziarenkami wanilii. Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową. Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.
Pokrojone gruszki wyłożyć na upieczony spód, na to wylać masę serową i wstawić do piekarnika (dla bezpieczeństwa pod formę podłożyć kawałek papieru do pieczenia). Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.
Sernik postawić na kratce i całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz i wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Sernik powinien być gotowy po około 2 - 3 godzinach schładzania, ale i tak najlepszy jest na 2 dzień po przygotowaniu.

Źródło: Sernik

7 komentarzy:

Magda pisze...

mmm, pyszny sernik!

Droczilka pisze...

Oj, chyba faktycznie jesteś za bardzo krytyczna. Sernik prezentuje sie przesmakowicie.

Majana pisze...

Ależ pysznie wygląda ten sernik! Nie robiłam jeszcze z gruszkami. Kusisz:)

NATALiJA WANTS YOU! ♥ pisze...

nomnomnom, delicious ♥♥♥

Patrycja Reszko pisze...

Poproszę kawałek!

gin pisze...

Wygląda cudnie, z pewnością był pyszny :)
Tak to jest, że do swoich wypieków podchodzi się bardziej krytycznie niż cudzych. Przynajmniej ja tak mam :)

Justin&Dorothy pisze...

gin: Oj my też tak mamy :) Znamy to uczucie :)