niedziela, 16 grudnia 2012

SERNIK Z JAGODAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ - również dla osób dbających o figurę:)

"Na blogach kulinarych obecnie królują świąteczne wypieki - makowce, pierniczki itp. W  całym tym szaleństwie bożonarodzeniowych zakupów w hipermarkecie udało mi się zakupić sporą ilośc jagód po bardzo atrakcyjnej cenie. Od razu wiedziałam, że będzie to sernik, gdyż ja i mój Ł. je uwielbiamy.

Sernik polecam szczególnie dla osób będących na diecie, bądź dbających o linię:). Wypiek jest bez spodu, z kolei w masie serowej możecie ująć cukru lub dodać słodzik. Kruszonka jest zrobiona z mąki orkiszowej i brązowego cukru, zawiera również niewiele masła. Możecie również całkowicie z niej zrezygnować. 
Tak więc Drogie Panie nie ograniczajmy się wyłącznie do bożonarodzeniowych wypieków, ale przywołajmy smaki gorącego lata!:)"

Dorothy 



Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią)
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać proszek bydyniowy, pastę waniliową i twaróg porcjami, dalej ucierając, do uzyskania kremowej konsystencji. 

Ponadto:
  • 300 - 400 g jagód 
Kruszonka:
  • pół szklanki wiórekk kokosowych
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru brązowego (można dodać więcej)
  • łyżka cukru waniliowego
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrobić między palcami,  aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka. Całość wymieszać z kokosem. 

Tortownicę o średnicy 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę serową rozłożyć równomiernie w formie. Na wierzchu masy serowej poukładać jagody. Wierzch fore

mki przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię rozłożyć kruszonkę i piec dalej w temperaturze 150 stopni kolejne 30 - 45 minut -  do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. 

Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin. Sernik nasmaczniejszy jest na drugi dzień.  
Smacznego :)

9 komentarzy:

Mariola pisze...

Rewelacyjny sernik i to z jagodami,chętnie się poczęstuje:)

W kuchni Uli pisze...

pycha sernik!

Moja Manufaktura Smaku pisze...

Wygląda obłędnie:)

GrowingUp pisze...

Uwielbiam,kocham, ubóstwiam sernik i jagody!.
Dla mnie zawsze musi byc sernik bez spodu;)

Magda pisze...

uwielbiam takie serniki!
a ta kokosowa kruszonka kusi mnie szczególnie :)

Jagienka pisze...

ale cudo...

Pan Deserek :) pisze...

Fantastyczny sernik! Zabieram kawałek do kawki :)

Jadzia pisze...

oo jakie pysznosci:)

My Sweet Jar pisze...

Masakra! Wygląda przeapetycznie! jest w nim wszystko co lubię:)