"Na blogach kulinarych obecnie królują świąteczne wypieki - makowce, pierniczki itp. W całym tym szaleństwie bożonarodzeniowych zakupów w hipermarkecie udało mi się zakupić sporą ilośc jagód po bardzo atrakcyjnej cenie. Od razu wiedziałam, że będzie to sernik, gdyż ja i mój Ł. je uwielbiamy.
Sernik polecam szczególnie dla osób będących na diecie, bądź dbających o linię:). Wypiek jest bez spodu, z kolei w masie serowej możecie ująć cukru lub dodać słodzik. Kruszonka jest zrobiona z mąki orkiszowej i brązowego cukru, zawiera również niewiele masła. Możecie również całkowicie z niej zrezygnować.
Tak więc Drogie Panie nie ograniczajmy się wyłącznie do bożonarodzeniowych wypieków, ale przywołajmy smaki gorącego lata!:)"
Dorothy
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią)
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać proszek bydyniowy, pastę waniliową i twaróg porcjami, dalej ucierając, do uzyskania kremowej konsystencji.
Ponadto:
- 300 - 400 g jagód
Kruszonka:
- pół szklanki wiórekk kokosowych
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru brązowego (można dodać więcej)
- łyżka cukru waniliowego
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrobić między palcami, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka. Całość wymieszać z kokosem.
Tortownicę o średnicy 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę serową rozłożyć równomiernie w formie. Na wierzchu masy serowej poukładać jagody. Wierzch fore
mki przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię rozłożyć kruszonkę i piec dalej w temperaturze 150 stopni kolejne 30 - 45 minut - do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin. Sernik nasmaczniejszy jest na drugi dzień.
mki przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię rozłożyć kruszonkę i piec dalej w temperaturze 150 stopni kolejne 30 - 45 minut - do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin. Sernik nasmaczniejszy jest na drugi dzień.
Smacznego :)
8 komentarzy:
Rewelacyjny sernik i to z jagodami,chętnie się poczęstuje:)
pycha sernik!
Uwielbiam,kocham, ubóstwiam sernik i jagody!.
Dla mnie zawsze musi byc sernik bez spodu;)
uwielbiam takie serniki!
a ta kokosowa kruszonka kusi mnie szczególnie :)
ale cudo...
Fantastyczny sernik! Zabieram kawałek do kawki :)
oo jakie pysznosci:)
Masakra! Wygląda przeapetycznie! jest w nim wszystko co lubię:)
Prześlij komentarz