Czasami mam ochotę zjeść białe pieczywo, kto z nas go nie lubi ....? :). W sklepach możemy dostać puste, bezwartościowe bułki, dlatego postanowiłam upiec domowe pszenne bułki na maślance.
Delikatne, lekko wilgotne i co najważniejsze nie są zbite. Polecam!!
Justyna
P.S. Coraz częściej dostajemy od Was miłe wiadomości. Z czego ogromnie się cieszymy i dziękujemy każdemu z osobna :*.
To co tutaj wspólnie z Wami tworzymy, poprzez ciężką pracę daje nam wiele satysfakcji . Mamy nadzieję, że będzie Was coraz więcej i razem stworzymy coś wspaniałego!
Dziękujemy i Pozdrawiamy :*
J&D
Składniki na ok. 15 bułek:
- 500g mąki pszennej
- 50g masła
- 1 jajko
- 1 ¼ szklanki maślanki
- 2 łyżki cukru
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżki mleka
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z mlekiem i 1 łyżką cukru. Masło
rozpuszczamy w małym rondelku, następie dodajemy do niego, pozostały cukier,
sól i mieszamy. Później dolewamy maślankę i jajko. Całość ponownie dokładnie
mieszamy.
Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy płynną masę z rondelka,
drożdże i wyrabiamy ciasto. Gdyby było bardzo gęste dolewamy jeszcze maślanki
(ok. 1/4 szklanki). Ciasto będzie dość zwarte. Odstawiamy je w ciepłe miejsce
do wyrastania, na ok. 40 minut.
Po tym czasie ręce i blat smarujemy olejem, przekładamy tam
ciasto. Wyrabiamy je, a później rozciągamy na kształt koła i grubość ok. 2 cm.
Okrągłą foremką wycinamy krążki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej pergaminem
i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce, na ok. 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC, na dno wylewamy 0,5 szklanki
zimnej wody i wstawiamy wyrośnięte bułeczki (wierzch smarujemy mlekiem).
Pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce. Smacznego!
Źródło: Bułeczki na Maślance
9 komentarzy:
Idealne na śniadanko :)
nie ma to jak smak i zapach domowego pieczywa :)
Domowe są najlepsze ;)
zgadzam się ;) na śniadanie idealne POLECAM!
U Ciebie bułeczkowo? U mnie tez! Nie ma to jak domowe pieczywko!
Twoje prezentuje sie pysznie!
w sam raz na dobre pożywne śniadanie:)
bardzo apetyczne!
Wymarzone bułeczki na śniadanie.
Nie ma to jak domowe, pyszne bułeczki.:)
Prześlij komentarz