Długo nie mogłam się zdecydować, które rogaliki upiec. Postawiłam na przepis z drożdżami i masłem. Pięknie wyrosły, są bardzo mięciutkie i delikatne. Najważniejsze, aby marmolada była dobrej jakości. Polecam!
Justyna
Składniki:
- 450g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 50g cukru
- 2 żółtka
- 50g roztopionego masła
- ok. 1/2 l mleka
- 200g miękkiego masła
- marmolada wieloowocowa
Z drożdży, cukru, 150g mąki i niecałej szklanki ciepłego mleka zarobić rozczyn. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana :). Gdy wyrośnie, wyłożyć do pozostałej mąki, dodać rozmącone z resztą mleka żółtka. Całość dokładnie zagnieść. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopione masło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na formę koła, nałożyć na środek 200g miękkiego masła, rozsmarować nożem tak, aby można było ciasto złożyć w formę koperty jak na ciasto francuskie.
Założyć ciasto w kopertę, wałkować na prostokąt, obracając ciasto o 90 stopni.
Gotowe ciasto rozwałkować na koło, wykroić małe trójkąty, na które układamy marmoladę i formujemy rogaliki. Gotowe rogale smarujemy białkiem. Piec w 180 stopniach 15-20 minut.
11 komentarzy:
Wyglądają świetnie i z pewnością tak smakują :)
Mniam, mam ochotę na takie;)
Wspaniałe! :) uwielbiam takie rogale, tez pieklam niedawno :)
daj jednego :)
Gosia: Zapraszamy, mamy jeszcze kilka rogalików :)
Rogaliki wyglądają rewelacyjne a zdjęcia piękne:)
Uwielbiam taką słodką galanterię! Rogaliczki urocze!:-)
takie rogaliki kojarzą mi się z babcią:)
smakowicie wyglądają, bardzo lubię takie rogaliki:D
jejku, jak dawno nie robiłam rogalików :) a tak pysznie wyglądają :)
wyglądają tak apetycznie:)
Prześlij komentarz