niedziela, 24 lutego 2013

NOCNE CIASTO DROŻDŻOWE - najlepsze:)

"Na dzisiejszy przepis natrafiłam przypadkiem szperając w sieci w poszukiwaniu nowych pomysłów na słodkości. Przepis zaintrygował mnie tym, iż przygotowanie ciasta  drożdżowego odbywa się w dwóch etapach i jest niesamowicie proste. Dodatkowo na jego przygotowanie wystarcza zaledwie kilka minut:).  Przepis polecam szczególnie osobom, które nigdy nie piekły ciasta drożdżowego, albo mają w zwyczaju powtarzać hasło w stylu: "mi ciasto drożdżowe nigdy nie wychodzi". Zapewniam, że to wyjdzie na pewno i na stałe zagości na waszych stołach. 

Jako dodatki do drożdżówki polecam Wam lekkie owoce np. śliwki, wiśnie, maliny. Mogą to być również suszone owoce np. rodzynki. Ciasto ma delikatną konsystencję, więc w przypadku gdy dodacie ciężką masę serową ciasto nie będzie ładnie wyrośnięte. Gorąco polecam!"

Dorota



Składniki:

1 dzień:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru (ja dodałam mniej) 
  • 3 całe jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
2 dzień:
  • łyżeczka pasty waniliowej (lub 16 g cukru waniliowego)
  • 500 g mąki 
dodatkowo:

  • śliwki, rodzynki itp.
Kruszonka:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 80g - 100 g cukru
  • cukier waniliowy
Przygotowanie kruszonki:
Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki włożyć do miski (drożdże pokruszyć) i pozostawić na noc (nie wolno mieszać ani ugniatać!).


Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki i dodać pastę waniliową. Ciasto wyrobić i wlać do formy. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Ułożyć owoce, posypać kruszonką, wstawić  do zimnego piekarnika i piec około 1 godz. w 170*C. Smacznego! 



Źródło: Drożdżówka nocna 

13 komentarzy:

magda pisze...

Robiłam to ciasto. Jest pyszne :)

Avelina pisze...

Jest to bardzo wygodne ciasto drożdżowe. Robię je troszkę inaczej, bo od razu sypię mąkę na górę i zostawiam tylko na 3 godziny i to wystarczy, nie musi stać całej nocy.

Justyna Bąk pisze...

bardzo lubię takie ciacho zwłaszcza latem gdy są świeże owoce:)

Lou pisze...

o tak tego mi trzeba:)włąsnie szukałam przepisu na dzisiejszy wieczor:)dzieki:)wyprobuje:)pozdrowienia, Lou

Anonimowy pisze...

Witam, na jak dużą blachę jest ciasto?

Justin&Dorothy pisze...

20x30 cm:) Pozdrawiamy!

Kulinarny Zenit pisze...

JA JUŻ CHCĘ LATO I ŚWIEŻE OWOCE!!! Uwielbiamy, najpyszniejsze !

Anonimowy pisze...

Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
Do you have any tips on how to get listed in Yahoo
News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

my web site: golf tips senior golfers

Anonimowy pisze...

Wiedzialsm, ze sie nie zawiode ;) Czesto korzystam z Waszych przepisow i wszystkie wypieki wychodza doskonale ;) Tym razem zrobilam to ciasto ze sliwkami i jest przepyszne!

Justin&Dorothy pisze...

Super, że smakowało !
Gorąco Pozdrawiamy :*

Alicja pisze...

Cudowne! Takie jak robiła babcia. Nigdy w życiu mi nie wyszło, a uwielbiam :)

panipanidomu pisze...

Drożdżowe... pycha! Przetestujemy w weekend :)

Pozdrawiamy!

kaśka lewandowska pisze...

uwielbiam :)