piątek, 9 lipca 2010

CIASTECZKA Z MAKIEM

"Przygotowania do imienin taty ruszyły pełną parą! Od rana pichcimy w kuchni. Oprócz rogalików orzechowych i ciasteczek waniliowych upiekłyśmy delikatne biszkoptowe ciasteczka z makiem i ..., ale to niech pozostanie tajemnicą, wkrótce się dowiecie:)  

Kiedy spróbowałam je pierwszy raz, określiłam je jednym słowem - "wyborne!". Są inne niż wszystkie, bo takie delikatne. Polecamy Wam z ulubioną marmoladą:)".




Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 80 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)
  • mak, do posypania
  • dżem np.: śliwkowy (my dałyśmy marmoladę owocową)

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować (ja miksuję dalej przystawką do ubijania białek). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać. 

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote ,na posmarowanej wcześniej tłuszczem blaszce.Wystudzić, przełożyć dżemem. (My nakładałyśmy marmoladę przy pomocy rękawa cukierniczego).

Ważne: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza);
Ppłaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz. Smacznego :)


źródło: bitki z makiem

PANCAKES Z JAGODAMI

"Sezon na jagody czas zacząć! Dziś proponujemy Wam pancakes'y. Nigdy wcześniej nie robiłyśmy ich z jagodami, a są takie pyszne! Wasze dzieci będą zachwycone. Ja polałam je musem truskawkowym i posypałam je dodatkowo jagodami. Może nie wygląda to zachwycająco, ale smakuje super!"


Składniki na około 12 pancakes:
  • ok.: 3/4 szklanki mąki pszennej (ja dodałam jeszcze łyżkę, bo ciasto było za rzadkie);
  • 1 szklanka (250 ml) maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • pół czubatej łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 3/4 szklanki borówek (możecie dać mniej)
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, skórkę z cytryny, olej, wmieszać pokrojone banany i kawałki ananasów. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać.

Smażyć na nieprzywierającej patelni(na minimalnej ilości oleju). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru brązowego.

Podawać gorące z syropem klonowym, golden syrupem, miodem lub jak lubicie. Smacznego!

Tak wyglądała moja porcja z musem truskawkowym:):



czwartek, 8 lipca 2010

PASZTECIKI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

"Bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa, które pozostaje nam głównie z rosołu oraz innych zup. U nas w domu mama zawsze je obiera  i zamraża. Gdy nazbiera tego dość sporo, robi paszteciki. Ciężko było - jak zwykle - uzyskać przepis od mamy, ale po wielu prośbach udało się:) Jeśli macie jakieś pytania odnoście przepisu - piszcie:) Paszteciki najlepsze są z dodatkiem pieczarek, więc z ich dodatkiem podajemy przepis. Wspaniale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego!"



Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
Drożdże rozrobić z cukrem w dużym naczyniu. Następnie wlać mleko i resztę składników. Wyrobić ciasto by było gładkie.Ciasto powinno mieć konsystencję, tak jak na ciasto drożdżowe. 
Odstawić na ok 1h do podwojenia objętości.

Składniki na farsz:
  • 1/2 kg startych pieczarek
  • 2 cebule pokrojone i podsmażone na maśle
  • 1/2 kg mięsa gotowanego (różnego rodzaju)

Mięso zmielić razem z cebulą i wymieszać z pieczarkami. Doprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem - według uznania:)

Ciasto podzielić na kule, rozwałkować każdą, posmarować farszem i zawinąć w rulon. Każdy rulon ponacinać i odwinąć farsz z ciastem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, na złoty kolor. Smacznego!



 
foremki aluminiowe


środa, 7 lipca 2010

ROGALIKI ORZECHOWE

"Któż z nas nie lubi orzechowych rogalików? - kruchych, delikatnie rozpływających się w ustach. Nasza rodzinka je uwielbia!  Rogaliki robi się bardzo szybko,  gorąco polecam!"



 Składniki na około 30 rogalików:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (ja dałam mniej:))
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Kawałki ciasta rozwałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.


Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego!


źródło: rożki orzechowe

CIASTECZKA WANILIOWE

"Dziś polecamy Wam ciasteczka waniliowe - kruche, idealne do herbatki lub kawy."
 



Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (można dać mniej)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać widelcem:






Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.








poniedziałek, 5 lipca 2010

"Spritzgebäck" - NIEMIECKIE KRUCHE CIASTECZKA

"W sobotę mamy zjazd rodzinny z okazji imienin taty. Mamy tydzień czasu by "zachwycić podniebienie" gości. Wypróbowałyśmy więc przepis na niemieckie kruche i maślane ciasteczka - "Spritzgebäck". 
W Niemczech piecze się je na Święta.  

Przy pieczeniu tych ciasteczek najważniejsze jest by przez chwilę je zapiec w wyższej temperaturze, by nie straciły swojego kształtu. Nam bardzo smakowały, uwielbiamy takie kruche ciastka. Gorąco polecamy!"


Składniki na około 35 ciastek:
  • 100 g cukru pudru królewskiego
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki mleka 
  • 1 średniej wielkości jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
  • 270 g mąki pszennej
Cukier puder przesiać. Masło pokroić na kostki. Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko, cukier wanilinowy, sól, jajko, miksując po każdym dodaniu.
Do masy ostrożnie dodać startą czekoladę i mąkę, wymieszać. Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy (lub w maszynce do ciastek)*. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach.
Piec w 180°C przez około 15 minut (pierwsze 2 minuty warto ciasteczka zapiec w 190ºC i blisko grzałki, by się nie rozlały). Studzić na kratce. Smacznego :) 

* masę przed umieszczeniem w maszynce warto krótko schłodzić.


Przepis pochodzi z tej strony.


piątek, 2 lipca 2010

TIRAMISU

"Delikatny Włoski deser, w sam raz na upalne dni. Deser ten możecie podawać w pucharkach lub nakładać łyżką z niewielkiego naczynia. Tiramisu jest dość luźnym deserem, dlatego jeżeli chcecie go pokroić w kostkę najlepiej dodać do kremu żelatynę. Polecamy zwłaszcza dla wielbicieli kawy oraz kawowych deserów."




Cytuję Doruś:
Składniki:
* 750 g serka mascarpone
* 4 jajka 
* 2 paczki podłużnych biszkoptów
* 3 łyżki cukru
* szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
* kakao do posypania
* kieliszek likieru (najlepiej Amaretto, ale może być inny)

    Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i wymieszać, aż do połączenia mas (można zmiksować). Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.

    Zaparzyć kawę. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków. Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły; ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią. Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami, ma tam być ser. Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć.



    Przed podaniem posypać kakao. Smacznego!


    źródło: Tiramisu