sobota, 5 lutego 2011

DOMOWA GRANOLA


"Jednym z naszych ulubionych śniadań, to muesli z jogurtem i owocami :). 
Tym razem postanowiłyśmy zrobić domową granolę.
Jest bardzo chrupiąca, z dodatkiem bakalii lub owoców smakuje pysznie!!

Należy szczególnie pamiętać o tym, aby często mieszać granolę podczas pieczenia gdyż szybko się przypala :) "


Składniki:
  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g słonecznika
  • 100 g uprażonych orzechów włoskich.
  • 50 g sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150 ml dobrego soku jabłkowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • ok. 100 g rodzynek - opcjonalnie, dodać do gotowej już granoli

Piekarnik nagrzać do 150 st C. Wszystkie składniki wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką. Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku.


Źródło: Domowa Granola

6 komentarzy:

n i k a pisze...

uwielbiam muesli!
moja domowa granola zalicza sie do tych 'na oko' :)
Wasza wygląda baaardzo apetycznie!

Amber pisze...

Piękna granola! Dawno nie robiłam własnej i chyba czas się zabrać...

Karmel-itka pisze...

oj, ta granola!
tak kusi i nęci...

muffinka pisze...

pochwała prostoty:)

Mniam, ja też chyba w koncu zabiorę się za przygotowanie jej własnoręcznie :)

Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
http://dream-about-muffins.blogspot.com/

aga pisze...

bardzo lubie takie jedzonko, szczegolnie wlasnie
na sniadanko:)

Karolina pisze...

Ale piękne zdjęcie :) Uwielbiam takie mieszanki :)