piątek, 11 marca 2011

BABECZKI CYTRYNOWO-DAKTYLOWE


"Szybkie w przygotowaniu i idealne na śniadanie są właśnie babeczki cytrynowo-daktylowe :)
Z dodatkiem dżemu lub masełka są pyszne. Najlepsze są w dniu, w którym zostały upieczone. Przepis pochodzi z jednego z programów kulinarnych. Gorąco Polecamy! :)"

Składniki na ok 20 babeczek:
  • 150 ml śmietany
  • 150 ml mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • filiżanka pokrojonych daktyli (150g)
  • skórka z 1 cytryny
Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, daktyle i skórę z cytryny. Następnie dodać składniki mokre. Wszystko razem delikatnie zagnieść do połączenia wszystkich składników.
Gotowe ciasto rozwałkować na placek o grubości 1cm -1,5cm wykrawać okrągłe bułeczki i układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
Piec w temp. 180 stopni 20-25 minut. Najlepiej smakują w dniu pieczenia. :) 


11 komentarzy:

wykrywacz smaku pisze...

zachęcające!

Ata pisze...

Bardzo apetyczny przepis, ale prosiłabym o dokładniejsze określenie ilości daktyli.
Filiżanka filiżance nie równa ;-)

asieja pisze...

och, jak pysznie taką babeczkę posmarowac dżemem i zjeśc na śniadanie.

Justin&Dorothy pisze...

Ata: już poprawiamy:) W naszej filiżance zmieściło się 150g pokrojonych daktyli :)

Ata pisze...

Bardzo dziękuję za poprawiny ;-)

Justin&Dorothy pisze...

Ata: To my dziękujemy za zwrócenie uwagi:)Pozdrawiamy!

Zuza pisze...

yumi! :)

Anonimowy pisze...

O tak, na śniadanie idealne...

flusso pisze...

Pycha na śniadanko :)

Kaś pisze...

z masełkiem pycha! chociaż te ze zdjęcia posmarowane dżemem też wyglądają kusząco :)

Kubełek Smakowy pisze...

Czy one nie są... idelane?

Cudowne.