niedziela, 17 lipca 2011

ŁABĘDZI PUCH


"Kilka dni temu znalazłam ciekawy przepis na ciasto o nazwie "Łabędzi Puch". Zainteresowała mnie masa zrobiona z dodatkiem bułki :). Ciasto to trzeba było koniecznie wypróbować.

Rzeczywiście jak sama nazwa mówi masa jest bardzo delikatna i kremowa. Z dodatkiem kokosu i powideł śliwkowych ciasto jest bardzo dobre. Polecam!"

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 2 (czerstwe) bułki kajzerki
  • 1/4szkl cukru
  • 10 dkg wiórek kokosu
  • 250g masła (dobrej jakości)
  • powidła śliwkowe

Wykonanie: 
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka. Następnie olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 25 minut.
Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części.
Masa: W mleku namoczyć bułki, dodać cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotować i wystudzić. Margarynę zmiksować i małymi porcjami dodawać zimną masę kokosową.
Na spodnią część biszkoptu wyłożyć powidła śliwkowe. Na dżem wykładamy 3/4 masy. Przykryć drugą część biszkoptu. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i posypać uprażonymi migdałami.

Źródło: Łabędzi Puch

19 komentarzy:

przepisy wegetariańskie pisze...

smakowicie wygląda - będę musiał wypróbować przepis :-)

Trzcinowisko pisze...

Ciekawa ta twoja propozycja:) mnie od razu skojarzyła się z piosenką :"Gołębi puch" i z piosenką WGB:)
Z takimi miłymi skojarzeniami moge się założyć że ciasto musi byc udane:)

kasiaaaa24 pisze...

Zapisałam sobie przepis, bo zapowiada sie ciekawie :) I ten dodatek bułki w masie mnie bardzo intryguje :) Ale trzeba przyznac, że ciasto wygląda przepysznie :)

Iwona pisze...

wyglada rewelacyjnie i pewnie rownie dobrze smakuje

Avelina pisze...

Bardzo interesujący przepis, patrząc się na masę trudno powiedzieć, że jest tam kajzerka. Wygląda przepysznie

Karmel-itka pisze...

bardzo ciekawy przepis na wspaniały placek!

Paulina Podgórska pisze...

Idealne ! Mistrzostwo świata ! Gratuluję.

zauberi pisze...

też mam gdzieś zapisany podobny przepis, ciekawy jest i intrygujący, ale jakoś boję się zrobić to ciasto ;) może w końcu się przekonam

Maggie pisze...

Wyglada naprawde slicznie, byloby calkiem na miejscu w jakiejs dobrej cukierni :)

DaisyDukes pisze...

pierwszy raz spotykam się z tym ciastem... ma w sobie to coś. :)

asieja pisze...

ale cudnie słodko|!

kulinarne-smaki pisze...

wygląda zniewalająco pysznie

Justinek pisze...

Co za wdzięczna nazwa :)) Ciasto piękne :)

Anonimowy pisze...

Ciasto pyszne, choc krem jest ciut za ciezki - moze margaryne moglibysmy zastapic czyms innym? Pozdrowienia, N.

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Margarynę można zastąpić masłem dobrej jakości, z pewnością masa będzie lepsza. Również należy ją długo ubijać, aż będzie puszysta. Mi ubijanie masy zajęło baaaardzo dużo czasu... :)

Anonimowy pisze...

witam wszystkisz smakoszy ciast.to ciasto jet rewelacyjne tak jak wyglada tak i tez smakuje.wiem bo piekła ten Gołębi Puch naprawde polecam

Anonimowy pisze...

Ciasto jest przepyszne bo mialam okazje skosztowac i nigdy bym nie zgadla ze masa jest z bulek

Anonimowy pisze...

Skusiłam się i zrobiłam go całkiem nie dawno.Jest bardzo syte. Masa zapewne z powodu użycia kajzerek jest lekko słonawa, może lepiej użyć bułek słodkich pszennych.

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Dziwne... nasza masa w cieście nie była słona.. może to zależy od receptury na kajzerki.. :P