czwartek, 11 sierpnia 2011

BAGIETKI


"Nic nie symbolizuje Francji, lepiej od chleba. Szczególnie jeśli chodzi o długie, cienkie bagietki. 
Idealne na poranne śniadanie. Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt zbite (moje troszkę takie było :)), jeśli jest należy dodać wody. 
Ciasto na bagietki robi się bardzo łatwo wystarczy tylko poczekać aż wyrośnie, upiec i można się zajadać :D.
Bagietki są miękkie w środku, a na zewnątrz mają chrupiące skorupkę. Polecam! "


Składniki na 2 duże bagietki:

  • 1 opakowanie suchych drożdży (około 2 1 / 4 łyżeczki)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 / 4 szklanki wody

Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie w dużej misce i pozostawić 5 minut. Następnie wymieszać z mąką i solą Wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne (jeśli ciasto jest zbite, należy dolać wody). Umieścić ciasto w dużej misce. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Podzielić ciasto na pół, z każdej połówki formować bagietki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia, przykryć i pozostawić na 30 minut. Następnie każdą bagietkę naciąć. Na drugiej blaszce do pieczenia wylać 1/2 szklanki wody wstawić na dno piekarnika (pod wpływem pary skórka będzie twarda).   Piec w temp. 230 ° C przez 20 minut. Ostudzić na kratce.

Źródło: Bagietki

4 komentarze:

Kaś pisze...

kiedy byłam we Francji kupowałam tylko bagietki, jadłam je non-stop :) chyba pora na ich domowych wypiek

Podróż w głąb smaków życia... pisze...

rewelacja! Idealne do zapiekanek! :-)

monya pisze...

Uwielbiam bagietki, we Francji jedza je do wszystkiego i tu zaczyna sie problem, latwo sie uzaleznic co potem przeklada sie na wage. no ale przeciez domowe bagietki sa "bezpieczniejsze" niz te ze sklepu... ;)

Russkaya pisze...

Ale dłuuuugaśne :)
Wyglądają na bardzo chrupiące!
Mniam, ależ bym zapiekanki z nich zrobiła :)