"To drugi wypiek dla mojej siostry :). Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika były bardzo twarde, ale na drugi dzień są bardziej kruche i miękkie w środku.
Jeśli będę je jeszcze piec być może zmniejszę ilość cukru, jak dla mnie były troszkę za słodkie, ale moja rodzinka uważała inaczej :)."
Składniki na ok. 35 ciasteczek:
- 75 gram masła
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki golden syropu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 ½ szklanki mąki
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier i syrop (nie gotuj). Rozpuszczoną masę pozostawić do wystygnięcia na ok. 10 minut. Następnie wymieszać z cynamonem i mąką, składniki muszą się dobrze połączyć.
Z gotowego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszczyć delikatnie widelcem.
Piec około 10 minut. Po upieczeniu ostrożnie przenieść na kratkę i wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Piec około 10 minut. Po upieczeniu ostrożnie przenieść na kratkę i wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło: Chewy cookies cinnamon
8 komentarzy:
Jak nie nie patrze to żałuję że nie jem masła <3
fajnie wyglądają :) i ten wzór od widelca, uroczy :)
Musiało, bardzo pachniec po wyjęciu ich z piekarnika :-) cynamonowe słodkości sa przepyszne :-)
Ale trafiłam.. własnie mój mąż pytał się, czy mogłabym mu upiec jakieś ciasteczka z dodatkiem cynamonu. Te wyglądają wspaniale :)
Fajne ciasteczka, muszę je wypróbować. Robię bardzo podobne migdałowe, które cieszą się u mnie w domu dużą popularnością.
Kocham cynamon i coś czuję, że w tych ciasteczkach też się zakocham :)
Pyszne ciacha !:)
Apetyczne ciasteczka. :)
yummymorning.blogspot.com
Prześlij komentarz