"Ciasteczka te (oraz jeszcze inny rodzaj, które pojawią się niebawem na blogu) robiłam dla mojej Kochanej Siostrzyczki, która wyjechała do Irlandii do pracy (oby szybko wróciła :P) bo bardzo tęsknimy :*.
Są bardzo delikatne, zdrowe, nie za słodkie. Idealne do kawy lub herbatki. Z pewnością upiekę je jeszcze nie raz. Teraz czekam tylko na opinię siostry... :P"
Ciasto podstawowe:
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki otrębów (dałam pszenne)
- 3 całe jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1szklanka jogurtu bez cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na min. godzinę
Charakter= dodatek smakowy. U mnie charakter= solidna porcja porzeczek (ok. 300gram) wykorzystałam czerwone porzeczki z łyżeczką cynamonu i 3 płaskimi łyżkami cukru brązowego.
(zamiast tego może być np. jabłko+ cynamon, jabłko+ zmielony mak, cebula + zioła do smaku, pieczarki- kto co lubi tak naprawdę - objętość 1 szklanki, składniki drobno posiekane)
Namoczone ciasto podstawowe połączyć z charakterem. Wykładać łyżką na papier do pieczenia i rozprowadzić tak żeby otrzymać małe okrągłe placki (mi wyszło ok. 35 ciasteczek). Piec w temperaturze 175 st.C , najlepiej w termoobiegu- przez ok. 30-35 min.
Źródło: Ciasteczka owsiane
8 komentarzy:
Są pyszne, polecam! możecie dać sobie cukru jak ktoś woli bardziej słodkie ciasteczka! Ogólnie pycha! D.
Pięknie się prezentują :-)
Fajne ciasteczka. Tak jednym bym się z chęcią poczęstowała :)
oj, jakie cuda!
porywam kilka, świetne są!
Lubię takie ciasteczka ze wszelkimi dodatkami, jakie się nawiną. Porzeczki, mmm, dawno nie jadłam :)
A ja właśnie serniczek z porzeczkami robię :)
Wyglądają mega smakowicie ....
Prześlij komentarz