Bliny to jedna z najpopularniejszych potraw rosyjskiej kuchni, znana jednak na całej Słowiańszczyźnie i wielu krajach, gdzie podstawowym składnikiem potraw jest mąka. Dla Polaka nazwa może trącić lekką egzotyką, ale po przyjrzeniu się blinom każdy z łatwością rozpozna w nich nasze swojskie naleśniki. Tradycyjnie bliny robiło się z ciasta drożdżowego, obecnie przygotowuje się je bez użycia drożdży, co jest swego rodzaju zapożyczeniem kulinarnym z kuchni francuskiej. Samo ciasto, jak wiadomo, jest niezwykle proste w przygotowaniu, choć sztuka ta wymaga nieco wprawy. W Rosji bliny podaje się z najróżniejszym farszem, choć, tak jak w naszym kraju, najpopularniejsze są na słodko.
"Dziś Polecam na obiad Bliny Rosyjskie na słodko, z wiśniami. Według mnie są dużo lepsze jak racuchy :). Przede wszystkim nie nasiąkają tłuszczem, można podawać je na słodko jak i na wytrawnie. Skoro smakowały nawet mojemu tacie, który nie przepada za mącznymi daniami (woli mięso :D) to znaczy że są po prostu PYSZNE!!"
Justin
Składniki na 18 sztuk:
- 450 ml kefiru
- 330 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
Sodę wymieszać z octem i kefirem, stopniowo dosypując mąkę i resztę składników wyrobić ciasto trochę gęściejsze od śmietany. Smażyć na złoty kolor, w pierwszej fazie przykryć patelnię pokrywką. Bardzo rosną dlatego, nie należy nakładać dużych porcji, podawać jeszcze gorące z dodatkami jakie lubicie.
Źródło: Bliny
Kilka słów na temat Kuchni Rosyjskiej :
Rosja była, jest i będzie rajem dla każdego kucharza. Współczesna kuchnia rosyjska to kuchnia pełna wszystkich aromatów i wykwintnych i smacznych dań. Na kuchnię tę miały wpływ kuchnie" Polski, Włoch, Francji, a także Niemiec. W kuchni rosyjskiej dominują trzy nurty: carski, chłopski i klasztorny, choć dzisiaj granice między nimi są bardzo płynne to w niektórych częściach tego ogromnego kraju można zauważyć wyraźne granice w spożywaniu i jakości samych potraw.
10 komentarzy:
Wyglądają bardzo atrakcyjnie! A te wiśnie, oj wspaniałości!
Pozdrawiam serdecznie!
cudownie wyglądają przykryte wiśniami
W moich rodzinnych stronach na wschodzie, bliny obowiązkowo przygotowuje się z mąki gryczanej (lub mieszanej: gryczano- pszennej, lub gryczano-żytniej). Ale Twoje placuszki wyglądają bardzo apetycznie ;) Z dodatkiem wiśni musiały być pyszne!! Pozdrawiam ;)
W Twoim wykonaniu wyglądają równie świetnie, cieszę się że smakowały, pozdrawiam;)
Jadłam wczoraj, uwielbiam :)
ach, te wiśnie! zaśliniłam się:)
Rzadko jadam, ale mimo to lubię :)
Bardzo lubię i sobie cenię :)
A te wiśnie wyglądają nieziemsko...mmm!
Cos mi się wydaje , że prawdziwe bliny robi się z mąki żytniej lub gryczanej ....a na pewno nie pszennej. Dokładnie pamiętam moją ciotkę, Łotyszkę, która smażyła bliny z jakiejś ciemnej mąki ... podawała je z kwaśną śmietaną na słono....pychota. To są moim zdaniem prawdziwe bliny....ale te w przepisie powyżej wyglądają równie pysznie :)
Anonimowy: OO.. wypróbujemy z mąki żytniej :)
Prześlij komentarz