" Tradycyjne Ciasteczka Sezamowe pochodzące z Sycylii, szczególnie znane są w Palermo. Bazą sycylijskich słodkości jest marcepan, bakalie, a także delikatna ricotta.
Mieszkańcy Sycylii mają opinię kulinarnych koneserów. Jak nikt inny potrafią delektować się kęsem często dla nas "zwykłego" jedzenia.
Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, ciasto ma wspaniałą konsystencję. Nie są zbyt słodkie, obecność miodu i smalcu daje wspaniały smak :)"
Składniki na ok. 35 ciasteczek:
- 250 g mąki
- 80 g mleka (ok. 1/2 szklanki mleka)
- 70 g smalcu (lub miękkiego masła)
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- sezam do obtoczenia ciastek
Wykonanie:
Wymieszać mąkę i smalec. Dodać cukier, szczyptę soli i miód rozcieńczony z mlekiem. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mleka. Gotowe ciasto, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Ciastka formować na kształt pałeczek o długości 5cm i grubości 2 cm. Spłaszczyć je lekko, a następnie zamoczyć w mleku, a następnie w sezamie. Układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut. Ciastka można trzymać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Źródło: Ciasteczka Sycylijskie
10 komentarzy:
Fajne...uwielbiam miód i sezam...tylko ten smalec jest dla mnie akurat ze względu na rodzaj diety nie do przeskoczenia...czy z czym innym się udadza? wiem że nie będą już oryginalne...ale...
Spokojnie smalec można zastąpić dobrej jakości masłem :)
już dawno szukałam na nie przepisu!
za nic nie mogłam go wydobyc od przyjaciółki xd
Jakie śliczne te bułeczki :-)
oh, oh! po powrocie z ciepłych krajów szukam przepisów, które pozwolą przedłużyć klimat wakacji - ciasteczka sycylijskie są jak znalazł
pomyślałam o paluszkach z sezamem, które bardzo lubię i o tym że takie ciasteczka pewnie są jeszcze fajniejsze.
Z przyjemnością skorzystam z przepisu na ciasteczka, bardzo lubię wszystko co z sezamem.
Kuszące, bardzo kuszące...
Szczególnie jakoś mnie interesują dania czy ciasta z różnych zakątków świata, z pewnością zrobię te ciasteczka :)
Genialne! Pozwolę sobie je zanotować do wypróbowania :)
Prześlij komentarz