sobota, 21 stycznia 2012

CIASTKA Z BIAŁEGO SERA


" Dzisiejszy wypiek mojej mamy. To idealny sposób na wykorzystanie białego sera, który  nam został w lodówce. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto francuskie. Z powidłami domowej roboty ciastka te są po prostu pyszne!"


Składniki na ok. 35 ciasteczek:
  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg margaryny (lub masła)
  • 25 dkg białego sera
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie:

Wszystkie składniki posiekać, wyrobić z nich ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać prostokąty na które nakładać łyżeczką powidła.
Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec 15 min w nagrzanym do 200 C piekarniku na złoty kolor.

8 komentarzy:

flusso pisze...

Bardzo im ładnie z tymi powidłami :)

aga pisze...

bardzo ladne i na pewno bardzo pyszniutkie:) juz mam chetke po nie siegnac:)

Arvén pisze...

Jaki udany serowo-powidlany mariaż ;)

kulinarne-smaki pisze...

Ręka z ochotą wyciąga po jeno

Avelina pisze...

Świetne ciasteczka, bardzo je lubię, zwłaszcza zaraz po upieczeniu. :)

asieja pisze...

polubiłabym te ciasteczka!

Joon pisze...

U mnie w domu bardzo często robi się takie ciasteczka, ale zamiast powideł mają jabłka z cynamonem. Potwierdzam, że są pyszniutkie!

Rodzynka1989 pisze...

Dziś upiekłam te ciasteczka, ale z konfiturą i się nieco porozciekały ;P Ale to nic, na pewno jeszcze zagoszczą w moim domu :)