"Wracamy z przepisem na drożdżowe Muffinki Panettone i z nowym banerem :).
Panettone to rodzaj babki świątecznej z Mediolanu. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka.
Muffinki w smaku przypominają drożdżówki, z dodatkiem gorącego kakao..... pychotka :)."
Składniki: na 16 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ kostki miękkiego masła
- 40g świeżych drożdży
- 2 jaja
- 4-5 łyżek cukru
- ½ łyżeczki soli
- 100ml mleka
- 100g rodzynek
- 100g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
W misce wymieszać drożdże z 2 łyżkami mąki i 50ml ciepłego mleka. Przygotowany zaczyn odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Powstały zaczyn wymieszać z resztą mleka, mąki, masłem, cukrem, jajami i solą. Powstanie ciasto o kleistej, dość rzadkiej konsystencji. Dodajemy żurawinę i rodzynki, wyrabiamy przez chwilę.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe.Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy. Smacznego!
Źródło: Muffiny Panettone
8 komentarzy:
mmm... muszą być pyszne :)
ojej, zmiana szaty bloga?
ładnie, baardzo jasno i przejrzyście.
śliczne te babeczki.
pokuszę się o jedną ;]
Mmm, apetyczne muffinki i piękne graficzne zmiany :)
Ależ mi ślinka cieknie ;)Pyszności ;)!
urocze :)
śliczne kropeczki
Witam .a kiedy należy dodać drugą połowę drożdżyk
Anonimowy: Do przepisu wkradł się błąd, który został już poprawiony :). Oczywiście te 40g dodajemy :)
Prześlij komentarz