poniedziałek, 2 kwietnia 2012

CIASTECZKA MARSHMALLOW W CIEMNEJ CZEKOLADZIE


"Bajeczne ciasteczka z delikatną pianką w polewie czekoladowej..... Szybko znikają z talerza, po prostu nie da się im nie oprzeć :) "


 Na ciasteczka:
  • 375g pszennej mąki
  • 112,5g cukru
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 170g masła
  • 3 jaja, roztrzepane

Wymieszać suche składniki. Dodać masło, zmiksować do piaskowej konsystencji. Dodać jajka i wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1godz. do max. 3dni.
Odwinąć z foli, rozwałkować na blacie obsypanym mąką. Powykrajać ciastka, max. 0,2cm grubości, średnica obojętna.
Piec w 175min. ok. 10min., aż ciastka lekko się przyrumienią. Ostudzić.
 

Marshmallows:
  • 60ml wody
  • 60ml syropu kukurydzianego*
  • 170g cukru
  • 1łyżka żelatyny w proszku
  • 2łyżki zimnej wody
  • 2 białka, temp. pokojowa
  • 1/2 torebki cukru waniliowego

W średnik garnku umieścić cukier, wodę i syrop. Zagotować, zmniejszyć gaz do minimum, przykryć pokrywką i gotować tak przez 3min. Zdjąć przykrywkę i dalej gotować aż do uzyskania struktury "soft ball"**. Zdjąć z gazu.
Wymieszać żelatynę z wodą i dodać do ciepłego syropu. Wymieszać.
Ubiać białka na puszystą masę, wlać ciepły syrop.
Dodać cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa stanie się gęsta, sztywna i błyszcząca, a pod zębami nie będzie nam zgrzytać cukier:) Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o śr. ok. 1cm.

Czekoladową glazura:
  • 400g czekolady
  • 2łyżki oleju

Połamaną czekoladą z olejem włożyć do miski i roztopić na parze.

Połączenie:
Na każde ciasteczko wycisnąć "kulkę" piany. Ochłodzić ok. 1,5-2godz.
Maczać ciasteczka w rozpuszczonej, ciepłej czekoladzie.
Kłaść na kratce lub deseczce i włożyć do lodówki na ok. 1-2godz., żeby czekolada zastygła.

*  można syrop kukurydziany zastąpić syropem zrobionym w taki sposób:

  • 2szklanki cukru
  • 3/4 szkl. wody
  • 1/4 łyżeczki cytryny
  • szczypta soli
Włożyć wszystkie składniki do garnka, zagotować. Zmniejszyć gaz do minimum, przykryć garnek przykrywką i gotować tak przez 3min.
Odkryć garnek i gotować do uzyskania struktury "soft ball"**. Często mieszać.



** struktura "soft ball", oznacza, że jeśli nabierzemy łyżką odrobię gotującego się syropu i spuścimy go do szklanki z bardzo zimną wodą, to będziemy mogli uformować w wodzie małe kuleczki z tego syropu, a wykładając rękę z wody, kuleczka rozpłaszczy nam się.


Źródło: Ciasteczka Marshmallow 

3 komentarze:

sniadankomania pisze...

świetne są! muszę spróbować domowych marshallow :)

Karmel-itka. pisze...

cudowne. pod każdym względem!

burczymiwbrzuchu pisze...

To musi być niesamowicie słodkie, ale przy tym też pyszne ;)