niedziela, 1 kwietnia 2012

CZEKOLADOWA TARTA Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI



"Dziś rano pogoda mnie totalnie zaskoczyła, padał śnieg i było bardzo zimno.... Na poprawę humoru zrobiłam tartę mocno czekoladową. Smak czekolady i nutelli przełamują karmelizowane banany oraz banany posmarowane dżemem. 
Tarta jest idealna jeśli chodzi o słodkość, a spód jest bardzo kruchy.
Mimo, że mama nie jest zwolenniczką tart jednak tym wypiekiem zdołałam ją przekonać. Bardzo jej smakowało. Gorąco Polecam!!"

Spód Czekoladowy:
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 9 łyżek masła
  • 1 żółtko
Karmelizowane Banany:
  • 1 dojrzały banan
  • Świeży sok z cytryny
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 3 1/2 łyżki cukru
Czekoladowe Ganache:
  • 200g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
  • 1 szklanki śmietany 30%
  • 4 łyżki masła
Wierzch bananowy:
  • 1/2 szklanki dżemu morelowego,
  • 2-3 dojrzałe banany
  • świeży sok z cytryny
 Dodatkowo: 2/3 szklanki nutelli


Wykonanie:
Mąkę, cukier, kakao połączyć z masłem i żółtkiem. Dobrze wyrobione ciasto kruche włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę do tarty o wymiarach 23 cm. 
Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 25 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i ostudzić.
Następnie spód posmarować nutellą. Całość wstawić do lodówki na godzinę.

Karmelizowane banany: Banany pokroić na plastry i wrzucić do soku z cytryny, aby zapobiec czernieniu banana. Umieść na patelni masło. Kiedy stopnieje i zaczynają robić się na powierzchni masła bańki dodawać banany. Następnie posypać je cukrem  i gotować nadal, obracając, aż będą złociste i karmel pokryje je z obu stron. Banany wylewamy na ręcznik papierowy lub pergamin i "poklepujemy je delikatnie" z dwóch stron, aby odsączyć nadmiar masła. Schłodzić do temperatury pokojowej
Ganache:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę doprowadzić do wrzenia a, następnie wlewać do czekolady. Całość dokładnie wymieszać, kiedy śmietanka dobrze się połączy z czekoladą należy dodać masło.  
Na schłodzony spód tarty ułożyć karmelizowane banany, a następnie zalać ciepłym ganache. Całość włożyć do lodówki na 2 godziny, aż krem czekoladowy stężeje.
Na wierzch tarty układamy banany pokrojone w plasterki, skropione sokiem z cytryny. Banany smarujemy gorącym dżemem morelowym. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Źródło: Banana Tart

6 komentarzy:

Karmel-itka. pisze...

o rety! karmelizowane banany i czekoladowe ciasto.. obłęd, bez dwóch zdań ;]

chantel pisze...

pysznie wygląda, czekolada, banany...trudno by było się oprzeć :)

a pogoda niesamowita wczoraj- 4 pory roku w jednym dniu...

Rocksanka pisze...

chyba jestem w raju! :)

coś przepysznego! ^^

sniadankomania pisze...

łaa ile słodkości! genialna ;)

Sabienne pisze...

To jest jakiś cud świata! Zaniemówiłam, zrobię na bank, muszę po prostu!:-)

Arvén pisze...

Ok. Nic więcej mi nie trzeba - z kawałeczkiem takiej tarty to może nawet być kwietniowa śnieżyca za oknem ;-)