"Dziś rano pogoda mnie totalnie zaskoczyła, padał śnieg i było bardzo zimno.... Na poprawę humoru zrobiłam tartę mocno czekoladową. Smak czekolady i nutelli przełamują karmelizowane banany oraz banany posmarowane dżemem.
Tarta jest idealna jeśli chodzi o słodkość, a spód jest bardzo kruchy.
Mimo, że mama nie jest zwolenniczką tart jednak tym wypiekiem zdołałam ją przekonać. Bardzo jej smakowało. Gorąco Polecam!!"
Spód Czekoladowy:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 9 łyżek masła
- 1 żółtko
- 1 dojrzały banan
- Świeży sok z cytryny
- 1 1/2 łyżki masła
- 3 1/2 łyżki cukru
Czekoladowe Ganache:
- 200g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
- 1 szklanki śmietany 30%
- 4 łyżki masła
Wierzch bananowy:
- 1/2 szklanki dżemu morelowego,
- 2-3 dojrzałe banany
- świeży sok z cytryny
Wykonanie:
Mąkę, cukier, kakao połączyć z masłem i żółtkiem. Dobrze wyrobione ciasto kruche włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę do tarty o wymiarach 23 cm.
Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na
ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki
ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak
przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut.
Następnie papier usunąć, piec 25 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Wyjąć spód i ostudzić.
Następnie spód posmarować nutellą. Całość wstawić do lodówki na godzinę.
Karmelizowane banany: Banany pokroić na plastry i wrzucić do soku z cytryny, aby zapobiec czernieniu banana. Umieść na patelni masło. Kiedy
stopnieje i zaczynają robić się na powierzchni masła bańki dodawać banany. Następnie posypać je cukrem i gotować nadal, obracając,
aż będą złociste i karmel pokryje je z obu stron. Banany wylewamy na ręcznik papierowy lub pergamin i "poklepujemy je delikatnie" z dwóch stron, aby odsączyć nadmiar masła. Schłodzić do temperatury pokojowej
Ganache:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę doprowadzić do wrzenia a, następnie wlewać do czekolady. Całość dokładnie wymieszać, kiedy śmietanka dobrze się połączy z czekoladą należy dodać masło.
Na schłodzony spód tarty ułożyć karmelizowane banany, a następnie zalać ciepłym ganache. Całość włożyć do lodówki na 2 godziny, aż krem czekoladowy stężeje.
Na wierzch tarty układamy banany pokrojone w plasterki, skropione sokiem z cytryny. Banany smarujemy gorącym dżemem morelowym. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Źródło: Banana Tart
6 komentarzy:
o rety! karmelizowane banany i czekoladowe ciasto.. obłęd, bez dwóch zdań ;]
pysznie wygląda, czekolada, banany...trudno by było się oprzeć :)
a pogoda niesamowita wczoraj- 4 pory roku w jednym dniu...
chyba jestem w raju! :)
coś przepysznego! ^^
łaa ile słodkości! genialna ;)
To jest jakiś cud świata! Zaniemówiłam, zrobię na bank, muszę po prostu!:-)
Ok. Nic więcej mi nie trzeba - z kawałeczkiem takiej tarty to może nawet być kwietniowa śnieżyca za oknem ;-)
Prześlij komentarz