piątek, 28 września 2012

CIASTO Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Nie byłabym sobą, gdybym przed wyjazdem na studia nie upiekła czegoś pysznego :). Dziś od rana spędzam czas w kuchni... pasteryzacja słoików z obiadkami, klejenie pierogów no i robienie ciast.
Propozycja z gruszkami i orzechami laskowymi. 
Ciasto jest puszyste, chrupiąca kruszonka z podpieczonymi orzechami. Pychota! 
Teraz tylko trzeba będzie zrobić paczkę dla moich kochanych współlokatorek i jestem gotowa do drogi:)

Justin




Ciasto:
  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 450g pokrojonych w kostkę gruszek
Kruszonka:
  • 60g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 100g orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę. Następnie dodać jajka cały czas miksując. Kiedy masa dokładnie się połączy ze sobą dodajemy śmietanę. 
Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia całość miksujemy.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść. Orzechy laskowe przekroić na mniejsze kawałeczki. Wsypać do gotowej kruszonki i wymieszać.
Przygotować tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód nakładamy połowę masy. Następnie posypujemy 1/2 kruszonki i dodajemy gruszki. Na gruszki wykładamy resztę ciasta oraz pozostałą kruszonkę. 
Piec w 180 stopniach 1godzinę i 20 minut.

9 komentarzy:

Anika pisze...

Ale cudnie wygląda, i pewno tez tak smakuje! Chyba będe musiała zapozyczyć Tw przepis, bo ciasto wygląda niezwykle kusząco:)

Magda pisze...

gruszki, orzechy, wszystko, co uwielbiam! :)

matylda pisze...

och, zjadłabym kawałek. :)

kuchennefascynacje pisze...

Jest tu wszystko co lubię,rewelacyjnie wygląda :)

kocie-smaki pisze...

to już wiem co zrobię z całą michą gruszek :)

Zuza pisze...

prawdziwie domowe :)

Kaś pisze...

uwielbiam orzechowe kruszonki! musi się cudownie kompnować z soczystością gruszek

aga pisze...

swietna propozycja:) pisze sie na kawalek:)

gin pisze...

Pyszności :) Wygląda bardzo apetycznie :)