poniedziałek, 21 czerwca 2010

BUŁECZKI Z ZIARNAMI NA MIODZIE


"Przepyszne bułeczki inspirowane przepisem Gordona Ramsay'a. Nam bardzo smakowały, a ciekawe co Wy na to...? :) Polecam!"


Składniki:
•    7g drożdży instant (lub 15g świeżych)
•    275 ml letniej wody
•    225g mąki pszennej razowej (ja dałam mąkę żytnią razową typ 2000)
•    225g mąki pszennej (białej)
•    1 ½ łyżeczki soli morskiej
•    50g dowolnej mieszanki ziaren (np. sezamu, dyni, słonecznika, siemienia, maku)
•    3 łyżki oliwy z oliwek
•    2 łyżki płynnego miodu
•    1 jajko (do posmarowania gotowych bułeczek).


Jeśli używasz drożdży świeżych: do 4 łyżek letniej wody pokruszyć drożdże, zamieszać i odstawić na kilka minut.

Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać suszone drożdże (lub wlać przygotowany rozczyn). Wlać oliwę, miód i wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać, dodając mąki, gdyby ciasto było zbyt wilgotne. Wsypać mieszankę ziaren i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Wyjąć ciasto na posypany mąką blat, uformować kulę i ugniatać przez 5-10 min., aż ciasto będzie gładkie. Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by podwoiło objętość.
 
Wyrośnięte ciasto znów wyjąć na blat, odgazować. Podzielić na 9 równych części i z każdej uformować kulkę (lub zwinąć wedle upodobania). Ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na ponowne zwiększenie objętości. Posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać mieszanką ziaren.
 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C. ok. 20min. Wystudzić na kratce.
Smacznego:-)

2 komentarze:

asieja pisze...

a ja na to.. poproszę jedną :-)

chanya13 pisze...

Nie ma to jak zapach pieczonych bułeczek w sobotę o poranku. Pozwolę sobie skorzystać z przepisu przy okazji.