czwartek, 17 czerwca 2010

MLECZNE CIASTECZKA

" Biała czekolada, to coś, co lubimy. A ciasteczka z jej dodatkiem są po prostu cudne! Delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Bajecznie mleczne! Naprawdę polecam!"


 

Składniki:
•    2 szkl. mąki,
•    1/2 szkl mleka w proszku,
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
•    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
•    150 g masła,
•    1/2 szkl. cukru pudru,
•    2 jajka,
•    125 g białej czekolady.  


Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. 


Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, następnie mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić posiekaną czekoladyę wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachować sporą odległość między ciasteczkami. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200 stopniach C przez 10 minut. Studzić na kratce.


3 komentarze:

asieja pisze...

domowe ciasteczka.. uwielbiam! :-)

Justinek pisze...

Jak jest tutaj mleko w proszku to już mi się podoba! Ono daje fanastyczny smak :)

Anonimowy pisze...

te ciasteczka są naprawdę pyszne i bardzo proste w wykonaniu. całej mojej rodzinie smakowały, przychodzili i podkradali ciastka co dopiero wyjęte z piekarnika polecam :)