" Biała czekolada, to coś, co lubimy. A ciasteczka z jej dodatkiem są po prostu cudne! Delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Bajecznie mleczne! Naprawdę polecam!"
Składniki:
• 2 szkl. mąki,
• 1/2 szkl mleka w proszku,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
• 150 g masła,
• 1/2 szkl. cukru pudru,
• 2 jajka,
• 125 g białej czekolady.
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, następnie mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić posiekaną czekoladyę wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachować sporą odległość między ciasteczkami. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200 stopniach C przez 10 minut. Studzić na kratce.
źródło: mleczne ciasteczka
3 komentarze:
domowe ciasteczka.. uwielbiam! :-)
Jak jest tutaj mleko w proszku to już mi się podoba! Ono daje fanastyczny smak :)
te ciasteczka są naprawdę pyszne i bardzo proste w wykonaniu. całej mojej rodzinie smakowały, przychodzili i podkradali ciastka co dopiero wyjęte z piekarnika polecam :)
Prześlij komentarz