środa, 30 czerwca 2010

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI

"Przepis naszej mamy. Kiedy prosiłyśmy żeby podała nam recepturę stwierdziła, że robi wszystko "na oko"... Tak właśnie wyglądają przepisy z rodzinnego domu :D My przeciwnie, skrupulatnie wszystko zapisujemy, dla siebie i oczywiście dla Was. 

Sezon na truskawki dobiega końca, więc korzystajcie. My polecamy wam dzisiaj tradycyjne drożdżowe ciasto z truskawkami, idealne na lato. Wadą tego ciasta jest to, że znika z talerza zbyt szybko :) Polecamy!"


  

Cytuję mamę:
"Składniki:
* 0,5 mąki
* 1 szklanka mleka
* 3 łyżki cukru
* 5 dag drożdży
* 2-3 jajka
* 2-3 łyżki oliwy
* truskawki

Drożdże rozrobić z 3 łyżkami cukru i mlekiem. Następnie wymieszać mąkę, jajka, oliwę oraz mleko (z rozrobionym cukrem i drożdżami). Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić do podwojenia objętości.

Wyłożyć ciasto na wysmarowaną  tłuszczem blaszkę i posypaną mąką. Pozostawić jeszcze na ok. 30 minut by znowu troszkę wyrosło. Na ciasto ułożyć truskawki przekrojone na połówki lub ćwiartki. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!"



1 komentarz:

Hanna pisze...

Z tą ilością cukru ciasto jest za mało słodkie. Jeżeli ktoś lubi słodkie ciasto musi wierzch ciasta posypać dużą ilością cukru. Ale ogólnie bardzo smaczne!!!