"Delikatne, czekoladowe... Długo zachowuje świeżość, polecam posypane prażonymi orzechami. Smacznego!"
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru kryształu
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego - 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka
na polewę:
- 1 czekolada z nadzieniem toffi
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia. Można posypać prażonymi orzechami.
3 komentarze:
Ale to musi być dobre!
ps. Super przepisy na słodkości ;)
Pyszne jest to ciasto ! Widziałam już u Kasi http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/08/Ciasto-z-Coca-Cola.html Minimalnie macie zmienione proporcje ... wyglada pysznie :)
ciekawy przepis, z coca-colą ;) wygląda świetnie !
Prześlij komentarz