"W końcu nadszedł sezon na czereśnie! Myśleliśmy, że przez te intensywne opady na południu naszego kraju nie będzie owoców. A tu taka niespodzianka! Polecamy letnie ciasto na wakacje - wilgotne i delikatne."
CIASTO:
- 225 g miękkiego masła
- 175 g drobnego cukru (złotego lub zwykłego)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 225 g mąki z proszkiem do pieczenia
- 400 g świeżych czereśni
- 175 g białej czekolady
POLEWA:
- 100 g białej czekolady
- 140 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej
1. Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
2. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Odstawić.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Formę keksówkę* wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby dłuższe brzegi papieru wystawały na zewnątrz.
4. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku i łyżeczce ekstraktu z wanilii cały czas ubijając.
5. Do masy przesiać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
6. Czereśnie oprószyć odrobiną mąki. Połowę owoców i pokrojonej na drobne kawałeczki czekolady wymieszać w masę. Nałożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć pozostałe czereśnie oraz kawałki czekolady lekko dociskając.
7. Piec 1 godzinę 10 min - 15 min lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić przykryć folią aluminiową.
8. Upieczone ciasto pozostawić na kilka minut w formie. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
9. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej**. Szybko wmieszać jedną łyżkę mascarpone. Następnie ubić z resztą mascarpone na gładką masę. Rozsmarować na wystudzonym cieście.
10. Ciasto przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego!!!
* piekłam w formie długości 36cm.
**ustawiamy naczynie z połamaną na kostki czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą. Pozostawiamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Dno naczynia z czekoladą nie powinno dotykać wrzącej wody.
3 komentarze:
pysznie wyglądają te czereśnie zatopione w puchatym cieście!
A zamiast czeresni jakie jeszcze owoce mozna uzyc
Do takiego typu ciasta praktycznie każde owoce się nadają np. wiśnie, porzeczki, brzoskwinie, śliwki :)
Prześlij komentarz