sobota, 12 czerwca 2010

CHLEBEK CZOSNKOWO - SEROWY



"Jest wspaniały. Najlepszy jeszcze ciepły, odrywany a nie krojony. Z dobrym masełkiem:) Świetny posiłek. Chłopak i rodzeństwo byli zachwyceni!"

Składniki:
* 2 szklanki mąki
* 60 g masła
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 120 g sera żółtego utartego na najmniejszych oczkach, ja starłam na grubszych:)
* łyżeczka oregano
* łyżeczka przyprawy do pizzy
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
* 2 łyżeczki suszonego czosnku
* 1/2 szklanki mleka
* 1 jajko

W szklance łączymy mleko z jajkiem. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w misce i mieszamy. Do suchych składników dodajemy bardzo miękkie masło i mleko z jajkiem. Zagniatamy ciasto tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy z ciasta kulkę i nacinamy ją na krzyż ostrym nożem (na ok 1 cm). Chlebek przekładamy na podsypaną mąką blachę do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach. Bezapelacyjnie chlebek najlepszy jest jeszcze ciepły z dobrej jakości masłem. 


2 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Taki chlebek musi być nieziemsko smaczny;)

Anonimowy pisze...

Wygląda apetyczne! Chętnie spróbuję, ale mam pytani co do mąki: zwykła/chlebowa/pszenna/razowa? Jakieś wytyczne są?