"Dziś kruche, słodziutkie i maślane ciasteczka z dodatkiem chrupiących migdałów i białej czekolady. Są proste w wykonaniu i nie wymagają zbyt wiele pracy. Nam najbardziej smakują z gorącym mlekiem:)."
Składniki (około 40 sztuk):
- 175 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 250 g mąki
- łyżeczka ciemnego kakao
- 50 g płatków migdałów (możecie dodać więcej:))
- 100 g białej czekolady posiekanej
Przygotowanie:
Masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość 5-7 mm i wycinać foremką wybrany kształt - u nas ciasteczka są okrągłe.
Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°C na środkowej półce piekarnika. Wystudzić na kratce. Smacznego!
9 komentarzy:
Wyglądają cudownie. Złociste, chrrupiące. Z migdałami. Ah, przydałyby mi się takie teraz do kawy.
Ooo..wczoraj też piekłem ciasteczka, też z migdałami i białą czekoladą..z trochę innego przepisu ale wyszły przecudne!!! Muszę spróbować i te..bo po prostu zakochałem się w tym połączeniu w ciachach:))
biała czekolada i migdały.. brzmi pysznie!
Takie składniki gwarantują, że ciastka są pyszne. Tak przynajmniej wyglądają!...:))
Wspaniale wyglądają te ciacha. Mniam,częstuję się jednym:)
wyglądają obłędnie! echh... maślane ciasteczka bardzo lubię, a takich z czekoladą i migdałami nie próbowałam :)
pozdrawiam ciepło!
takimi ciasteczkami... też bym się z ogromną przyjemnością uraczyła ;]
swietna propozycja jak ja już dawno ciastek nie piekłam :) pozdrawiam
Uwielbiam tego typu ciasteczka, robiłam kilka razy podobne z różnymi dodatkami, no ale biała czekolada z migdałami to wielka pokusa :)
Prześlij komentarz