"Co prawda nie wyszły mi tak idealnie jak sklepowe, ale było warto je zrobić. Zniknęły w momencie :P
Są bardzo pożywne, dużo smaczniejsze jak te kupione w sklepie :).
Jedną kajzerką można się bardzo najeść :P Polecam!"
Składniki na 8 dużych bułeczek:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniej wody (dodałam więcej wody)
- 1 1/2 łyżeczki drożdży instant (użyłam 15 gram świeżych)
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła stopionego schłodzonego
Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie
odstawać od ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby
odpoczęło na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwile, około 5 minut.
Ciasto powinno być prężne - o wyglądzie, konsystencji i lepkości plasteliny.
Przełożyć do lekko posmarowanej oliwa miski i zostawić do wyrośnięcia na
godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut, nie dłużej bo się bardzo napusza i stracą konsystencje kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225°C piekarniku przez 15-17 minut.
źródło: Bułeczki
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut, nie dłużej bo się bardzo napusza i stracą konsystencje kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225°C piekarniku przez 15-17 minut.
źródło: Bułeczki
6 komentarzy:
wyszły bardzo ładne! no i domowe - najlepsze
Bardzo apetyczne, :)
do zrobienia;)piękny kolor mają!
MNIAM!! zapraszam na szybkozjesc.pl
Te sklepowe nafaszerowane chemią nie umywaj się do Waszych! Śliczne!
domowe pieczywo zdecydowanie najlepsze!
Prześlij komentarz