środa, 18 lipca 2012

CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

  
"Dzisiaj rano wybrałyśmy się z mamą na targowisko, gdzie można kupić różne ciekawe rzeczy. Od warzyw,  po ubrania, wiklinowe kosze czy też kury :). 
Nas najbardziej interesowały owoce!. Kupiłyśmy piękne słodkie maliny oraz jagody. 
Zostałam poproszona o upieczenie ciasta drożdżowego z jagodami i kruszonką. Oczywiście nie mogłam odmówić :). Zabrałam się za pieczenie.

Po wyjęciu z piekarnika nim się obejrzałam nie było już połowy blaszki ciasta :D. Wszyscy stwierdziliśmy, że nie ma to jak domowa drożdżówka. Jest najlepsza na świecie! :)

Ja lubię drożdżowe na cienkim spodzie, jeśli natomiast Wy preferujecie na grubym, radzę zrobić z dwóch porcji :)."

Justin
Składniki:
  • 250g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 100g jagód
 
Kruszonka:
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 op. cukru wanilinowego

Wykonanie:
Drożdże rozrobić z cukrem i 3 łyżkami mleka. Następnie wymieszać mąkę, jajko, masło oraz mleko (z rozrobionym cukrem i drożdżami). Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie można zrobić kruszonkę: masło rozpuścić (ja to robię w mikrofalówce), wsypać mąkę i cukier, wymieszać łyżeczką. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki.

Wyłożyć ciasto na wysmarowaną  tłuszczem blaszkę (40cm x 30 cm) i posypaną mąką. Pozostawić jeszcze na ok. 30 minut by znowu troszkę wyrosło. Na ciasto ułożyć jagody z łyżką cukru. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Smacznego!
 

2 komentarze:

Dorothy pisze...

Bez żadnych kombinacji proszę... jak przylecę do Was, to właśnie to ciasto proszę... cienkie ciasto, dużo jagód mniam!! Nic więcej, plissss :P:P:):):)

Monika pisze...

popieram!nie ma nic lepszego;)o każdej porze roku.