"Kolejny przepis Erica Lanlarda na wspaniały francuski deser, rozpływający się w ustach.
Według divy Dorie Greenspan:
Klasyczne ciasto Opera składa się z sześciu aktów. Trzy cienkie warstwy ciasta migdałowego, namoczone silnym syropem z kawy, z kremową masą kawową i warstwą ganache.
Tradycyjna Opera Cake jest okrągłym, niskim deserem. Ozdobionym połyskującym złotym liściem i napisem "Opera" wykonanej z białej czekolady.
Deser ten nie jest trudny w przygotowaniu. Bałam się o masę (czy mi wyjdzie), ale niepotrzebnie. Wyszła idealna, puszysta i kremowa.
Opera Cake zrobiłam z okazji imienin mojego taty. Goście byli zachwyceni. Uwierzcie mi, trudno ich zadowolić, jednak tym razem mi się to udało w stu procentach :).
Polecam!! Jeszcze raz polecam!! "
Składniki na ciasto migdałowe:
- 3 białka jaj
- 1 łyżka cukru pudru
- 150g zmielonych migdałów
- 120g cukru pudru
- 3 jajka
- 35g mąki pszennej
- 20g masła, roztopionego
Masa Kawowa:
- 200g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki kawy espresso
- 200g cukru pudru
- 30ml wody
Ganache:
- 125ml śmietany kremówki
- 125ml mleka
- 250g gorzkiej czekolady,
- 35g miękkiego masła,
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 220 ° C dwie blachy wyłożyć papierem
do pieczenia (ja użyłam blaszek, które były już w piekarniku, mają wymiar:
36cm x 38cm)
W misce ubić białka na sztywną pianę. W osobnej misce
wymieszać migdały i cukier puder, następnie dodać jajka ubijać aż masa podwoi
swoją objętość. Dodać mąkę, roztopione masło. Na koniec wmieszać delikatnie
pianę z białek. Podzielić masę na 2 części, rozprowadzić równomiernie na
blaszce (blaty będą cieniutkie). Piec 7-10 minut.
Masa Kawowa: Cukier z wodą umieścić w garnku, podgrzewać na
średnim ogniu, aż powstanie syrop. Ubić jajko z żółtkiem. Do ubitej masy
jajecznej dodajemy stopniowo gorący syrop cały czas miksując.
Całość powinna być puszysta. Odstawić do wystygnięcia. Do utartego masła z kawą
dodajemy wystudzoną masę jajeczną. Gotową masę można włożyć do lodówki. Należy
pamiętać, aby wszystkie składniki do masy miały temperaturę pokojową !
Ganache: Do wcześniej podgrzanej gorącej śmietany z mlekiem
dodajemy kawałeczki czekolady i masła. Mieszamy, aż całość się dokładnie stopi
i powstanie gładki, gęsty krem.
Z upieczonych blatów wyciąć 3 koła o średnicy 20cm (jedno
koło trzeba połączyć ze sobą w połówki z resztek ciasta).
Na dnie tortownicy położyć ciasto (każde nasączyć rumem i
kawą). Następnie polać ganache. Położyć drugi blat ciasta, na którym
rozsmarowujemy krem kawowy. Kolejny blat ciasta. Na koniec wylewamy ganache.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
10 komentarzy:
Wcale się nie dziwię, że goście byli zachwyceni. Mistrzowski wypiek :)
chyba wreszcie się zabiorę za ten przepis, bo już mnie tak od dłuższego czasu kusi :)
robilam w zeszlym roku ale tobie zdecydowanie lepiej wyszla blyszczaca gladka polewa.
Gratuluję pełnego sukcesu. Arcydzieło :)
Od roku się zabieram za to ciasto i ciągle się boje że mnie pokona ;) może już niedługo. Wyszło Ci pięknie i zapewnie przesmacznie!
Michalina: Też się bałam, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Stwierdziłam, ze jeśli nie wyjdzie to za drugim na pewno. A tu niespodzianka :D Wyszło za pierwszym :P
Ale to ciasto apetycznie wygląda, uwielbiam ganache :)
ciasto wygląda genialnie!
To wcale nie jest przepis Erica Lanlarda, brakuje w nim alkoholu i ekstraktu waniliowego. Nie podano też sposobu na dekorację z czarnej i białej czekolady. Tu jest oryginalny przepis: http://www.channel4.com/4food/recipes/tv-show-recipes/baking-mad-with-eric-lanlard/gateau-opera-recipe.
Nie twierdzę jednak, że tort nie jest pyszny.
Panie Anonimowy.. to jest przepis Erica Lanlarda :D. Wiem jaki jest przepis bo z niego korzystałam i to nawet z tej strony :D. Dekoracji nie opisywałam bo każdy może udekorować dobrowolnie takie jest moje zdanie :). Pozdrawiamy !
Prześlij komentarz