wtorek, 24 lipca 2012

CIASTO Z SERKIEM MASCARPONE I MALINAMI




"Kolejny wypiek na imieniny moich dziadków. Kwaskowate maliny idealnie połączyły się ze smakiem serka mascarpone.
Gdybym nie schowała blaszki z ciastem, podejrzewam, że zniknęłaby tego samego dnia.
Braciszek stwierdził, że było to najlepsze ciasto jakie jadł do tej pory. Oj gdybyście widzieli jego minę kiedy zabrałam mu ciasto…. :P Bezcenne… :D
Przecież dla gości też coś musiało zostać.... Zdecydowanie polecam!

A.. Mam jeszcze do Was pytanie :P. Robił ktoś z Was może dżem marchewkowy? :) Mam ochotę go wypróbować, jednak nie wiem czego mam się spodziewać po dżemie z marchewki... :)”

Składniki na 1 biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 500g serka mascarpone
  • 250ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej) 
Kisiel Malinowy:
  • 400g mrożonych malin
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • łyżka żelatyny 
  • 2 łyżki cukru pudru (ja dodałam bo kisiel był zbyt kwaśny)

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując. Następnie dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy całość delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 25 x 35 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, biszkopt pieczemy 20-25 minut.

Pieczemy osobno 3 biszkopty, ja po upieczeniu i wystygnięciu skropiłam je wodą z cytryną.
Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę wymieszać z serkiem. Wstawić do lodówki.
Kisiel Malinowy: Maliny odmrażamy, powstały sok z malin wlać do garnka i dodać dżem. Zagotować, żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącego soku malinowego. Wlać do pozostałego soku, dodać maliny i cukier puder. Całość wymieszać. Będzie dużo pestek, jak to z malinami :P Jednak w cieście w ogóle się są one wyczuwalne. Całość odstawić do wystygnięcia. Kisiel powinien troszkę stężeć przed nałożeniem go na ciasto.

Na biszkopt rozsmarowujemy cienką warstwę kremu, a następnie wylewamy cały kisiel malinowy. Na kisiel kładziemy kolejny biszkopt, potem resztę kremu (zostawiamy tylko 3 łyżki na górę ciasta), biszkopt, krem. Całość polewamy białą czekoladą. Wstawiamy na ok. godzinkę do lodówki.

15 komentarzy:

martex.82 pisze...

piękna, elegancka kosteczka, no i te smaki, mascarpone + maliny, rewelacja :)

ILoveBake.pl pisze...

Zapisuję koniecznie do zrobienia :)

Klaudia pisze...

kocham wszystko, co z malinami, a to ciasto chyba musze spróbować ;p

Kaś pisze...

wygląda przepysznie. nie dziwię się, że musiałaś chować blachę :)

Mariola Łyczak pisze...

Chętnie wypróbuję przepis bo ciasto wygląda anielsko:)

amaranthrose pisze...

Uwielbiamy każde ciasto z malinami.
Twoje wygląda wspaniale:)

Asiek pisze...

Wygląda przepysznie!

magda k. pisze...

uśmiecha się to ciasto do mnie :)

Sonia pisze...

Czy dało by radę zamiast malin dodać jagody?? :D
Wygląda pyszniaście :D

Justin&Dorothy pisze...

Sonia: Jak najbardziej :). Z jagodami będzie równie pyszny ! :)

Ola pisze...

niebo w gębie:)

życie & podróże
gotowanie

Anonimowy pisze...

Czy moge dodac truskawki zamiast malin bo takie owoce posiadam??? Prosze o odpowiedz

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Oczywiście, ze można dodac truskawki :)

Anonimowy pisze...

Witam chciałam zapyatc jaka jest kolejnośc dodawania czy ubita smietana do serka czy na odwrot , kiedys robiłam dodajac serek do smietany i miałam problem z rozmieszaniem.Czy mozna dodac jeszcze swieze owoce do masy czy nie rozrzedzi to kremu pozdrawiam serdecznie.

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Do serka mascarpone wcześniej troszkę zmiksowanego dodajemy ubitą śmietanę. Do masy można dodać świeże owoce, wstawić na kilka minut do lodówki, aby nieco stężała wtedy lepiej będzie się rozsmarowywać na cieście :)