wtorek, 3 lipca 2012

CZEKOLADOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI


"Od kilku dni mamy nareszcie piękne lato, bardzo upalne. Zdecydowanie nie polecam włączać piekarnika :D. Dlatego kolejne przepisy będą zdecydowanie bardziej orzeźwiające i bez pieczenia. 
Jeszcze przed wielkimi upałami udało mi się upiec czekoladowe ciasto drożdżowe. Idealne w smaku z dodatkiem budyniu i śliwek, które zalegały w spiżarni jeszcze z tam tego roku. Polecam!"


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 310 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej
  • 100 g czekolady mlecznej, drobniutko posiekanej
  • ok. 600g śliwek (ja użyłam śliwek ze słoika zasypane cukrem)

Budyń:
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 750ml mleka

Czekoladowa kruszonka:
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
  • 150 g zwykłego białego cukru
  • 3 łyżki cukru demerara
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:
Do większego naczynia przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować; najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem). Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego posiekane drobno obie czekolady. Uformować z ciasta kulę (jeśli się da, ciasto jest dość rzadkie), oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 60 - 90 minut).
Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć lekko schłodzony budyń i śliwki przekrojone na połówki i wcześniej posypane 4 łyżkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny (do tzw. suchego patyczka).
Kruszonka: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić między palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodać 1 - 2 łyżki mąki pszennej.



Źródło: Czekoladowe ciasto drożdżowe

6 komentarzy:

zufik pisze...

Nie dość że czekoladowe, to jeszcze z budyniem i drożdżowe! nadmiar szczęścia:D

Evitaa pisze...

Zgadzam się z zufik :). W dodatku połączenie czekolady i śliwek należy do idealnych!

kuchenny bałagan pisze...

Ależ ono apetycznie wygląda :)

Justyna pisze...

wszystko co z budyniem musi być wspaniałe!

Patrycja pisze...

Bardzo pomysłowe!

Marta Piesiak pisze...

to ciasto niesamowicie się na mnie patrzy... musi zagościć u mnie w domu, czysty obłęd!!!! po resztą jest tutaj wiele cudownych przepisów :)