"W sklepach z chlebami bywa różnie. Często do pieczywa dodawana jest kawa w celu zabarwienia. Spotkałam się również z tym, że na bułce było pełno ziaren, a w środku zwykła kajzerka.....
Już od kilku lat pieczemy domowy chleb razowy. Nigdy nie przepadałam za chlebem na zakwasie, więc zrobiłam na drożdżach :).
Przepis ten jest bardzo łatwy, wystarczy tylko wymieszać składniki, odczekać na wyrośnięcie ciasta, upiec i gotowe ! :)
Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu""
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanka ciepłego mleka (na zaczyn)
- 1 szklanka mąki pszennej 500
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie
zamieszać by się rozpuściły. Dodać 1/4 szklanki mąki pszennej 500 i odstawić na 15
minut. Dodać mąkę razową, 3/4 szklanki pszennej oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż
ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na
30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie
wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Dodatkowo można posypać płatkami owsianymi. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, w naszej wersji 70 kcal
5 komentarzy:
zapraszam do mnie !
www.ania-gotuje.blog.pl
ten chlebek by mi się nadał do miodku na dziś :)
Świetny chlebek:)
Dawno nie piekłyśmy chleba z mamą, ale w zamian upiekłam dzisiaj bułeczki na jutrzejsze 2 śniadanie:)
a można zrobić ten chlebek z samej razowej czy nie bardzo?
Pyskara: Kilkakrotnie próbowałyśmy piec różne chleby z "samej" mąki razowej, ale nigdy nie wychodził... Zawsze musi być jakaś część mąki pszennej :)
ok, bardzo dziękuję ♥
Prześlij komentarz