wtorek, 30 kwietnia 2013

MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KOKOSEM

"Na blogach pojawiają się ciasta owocowe, lody, serniki na zimno... U nas coś bardziej zimowego :).

Przeszukując zdjęcia na komputerze natknęłam się na makowca. Piekła go mama z okazji imienin taty. 
Makowiec prezentuje się fantastycznie. Jeśli lubicie mak i kokos to ciasto to z pewnością Wam zasmakuje :).
Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji."

Justyna i Dorota


Składniki na ciasto kruche:
  • 60 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
Posiekać masło z mąką. Dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części: I - wyłożyć na blachę (21 x 31cm), II - zamrozić, III - dodać kakao i też zamrozić.

Ciasto kokosowe:
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać.

Ciasto Makowe:
  • 30 dag sypkiego maku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 25g rodzynek
  • 25g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, rodzynki, miód i orzechy. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia: 
Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłami śliwkowymi. Ciasto makowe i kokosowe układać na przemian pasami wzdłuż foremki. Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasami, odwrotnie, kokos i mak. Na wierzch zetrzeć ciasto kakaowe. Piec w temp. 180'C przez 40-50 min.
  



poniedziałek, 29 kwietnia 2013

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM, DAKTYLAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

"Dziś przepis na wiosenne ciasto z rabarbarem wzbogacone słodyczą daktyli oraz aromatem skórki pomarańczowej. Ciasto idealne na nadchodzący majowy weekend:)."

Dorota i Justyna



Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • nasiona z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 125 g suszonych daktyli
  • skóra otarta z jednej niedużej pomarańczy
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (schłodzone)
  • 16 g cukru waniliowego
Makę przesiać razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste (ok. 10-15 minut), lekko wystudzić.

Z rabarbaru usunąć twarde końce, umyć i posiekać na mniejsze kawałki. Na patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) wyłożyć rabarbar, cukier, nasiona wanili, miód oraz daktyle. Przykryć i dusić do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Zdjąć pokrywę i zwiększyć ogień w celu odparowania nadmiaru płynów. Co jakiś czas przemieszać masę łyżką, całość ma mieć gęstość konfitury. Nie musi ona być jednak zbyt bęsta, gdyż w trakcie pieczenia również odparuje. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę i dodać do masy rabarbarowej, wymieszać. Odstawić i ostudzić.

Do miski przesiać mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników, aż powstanie kruszonka.

Przestudzone ciasto posmarować konfiturą rabarbarową i posypać kruszonką.

Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



sobota, 27 kwietnia 2013

ROLADA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

"Wstyd się przyznać, ale na blogu nie ma jeszcze rolady! Często szukamy ciekawych przepisów zapominając o tak efektownym cieście :). 
My prezentujemy Wam roladę kakaową z białą czekoladą i podprażonymi orzechami włoskimi. Smaki idealnie ze sobą współgrają, co powoduje, że na jednym kawałku nie da się skończyć...."

Justyna i Dorota


Składniki:
  • 4 jajka
  • 50g kakao
  • 30g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 80g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 100g białej czekolady
  • 340g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 50g orzechów włoskich
Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce ubić białka. Kiedy piana będzie sztywna mieszamy delikatnie z masą z żółtek. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i olej. Całość delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Upieczone gorące ciasto odwracamy (pod ciastem należy rozłożyć ścierkę) na drugą stronę , ściągamy papier do pieczenia. Za pomocą ściereczki kuchennej zwijamy gorące ciasto w roladę odstawiamy do wystygnięcia.
Krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystygnięcia. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć na patelni (należy pilnować, aby się nie przypaliły).
Jogurt wymieszać z czekoladą i orzechami. 
Ciasto rozwijamy i skrapiamy likierem czekoladowym. Wykładamy masę i ponownie zwijamy w roladę.
Gotowe ciasto można posypać kakao.

wtorek, 23 kwietnia 2013

CYTRYNOWIEC Z HERBATNIKAMI

"Lekko kwaskowaty, delikatny.. Jedno z najlepszych cytrynowych ciast jakie do tej pory piekłyśmy :P Polecamy!"

Justyna i Dorota



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na poncz:

  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła

Składniki na piankę cytrynową:

  • 600 ml śmietany kremówki (30%)
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 

  • 21 herbatników

Wykonanie:
Upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka).
Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy budyniowej, aż powstanie gładki krem.
Biszkopt nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem powierzchnię.
Następnie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać ser mascarpone, miksować do połączenia, a następnie małym strumieniem wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Na piankę wyłożyć herbatniki.
Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny i cukier puder, połączyć, ostudzić i polać z wierzchu herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej na całą noc).

środa, 17 kwietnia 2013

SERNIK KRAKOWSKI

"Serniki są naszymi ulubionymi wypiekami, ich nigdy sobie nie odmówimy. Dziś prezentujemy przepis na tradycyjny sernik krakowski z kratką. Ciężki i "konkretny" czyli taki, który nam smakuje najbardziej !"

Justyna i Dorota


Kruche Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50g cukru pudru
Masa Serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 5 jaj
  • 100g masła
  • 100ml śmietany 30%
  • 150g cukru (można dodać więcej)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło w kawałkach i rozcierać palcami aż powstaną grudki, dodać jajko, cukier waniliowy i przesiany cukier puder. Mieszać aż składniki się połączą - nie wyrabiać zbyt długo. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Prostokątną foremkę (np. 21x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić 1/3, resztę cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno. Po nakłuwać widelcem, schłodzić 30 minut. Potem wstawić do piekarnika i piec 15 minut w 180st.C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po 1 żółtku, masa powinna być puszysta. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto wałkujemy na 3-4mm placek i radełkiem tniemy na paski 1-1,5cm. Z pasków ułożyć na serze krateczkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 50-60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Lukier:
  • 225 cukru pudru
  • 1 białko
  • kilka kropel soku z  cytryny
 Cukier przesiać. Ucierać z białkiem oraz sokiem aż będzie gęsty i puszysty. Ostudzony sernik polukrować (tylko kratkę). Gdy lukier zastygnie można kroić.



Źródło: Sernik Krakowski

wtorek, 16 kwietnia 2013

DOMOWE WIÓRKI KOKOSOWE - o kokosie słów parę:)

"Dziś przepis na domowe wiórki koksowe - doskonały dodatek nie tylko do ciast, ale również muesli, deserów itp. Gorąco polecamy!"

Dorota i Justyna

 O kokosie słów parę...
  • Właściwości zdrowotne kokosa:
 Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury. Im młodszy jest owoc, tym silniejsze są jego właściwości. Zawiera on witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Wartość energetyczna wynosi ok. 620 kcal.

Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ (zwany tez „bielmem”), sok (zwany inaczej „wodą kokosową” lub „mlekiem kokosowym”) oraz olej kokosowy.

Miąższ kokosowy jest biały i mięsisty. Po jego wysuszeniu otrzymuje się tzw. „koprę”, która składa się w około 70% z tłuszczu, 14% z cukru i 7% z białka. Miąższ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie są to jednak takie tłuszcze, jak te zawarte np. w mięsie czy nabiale, a tłuszcze o średniej długości łańcucha atomów węgla (8-12 atomów), co sprawia, że są o wiele łatwiej trawione i przyswajalne.

  • Jak kupować kokosa?
Przy zakupie kokosa, należy nim wstrząsnąć, by przekonać się czy w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko kokosowe, bowiem wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne. Sam kokos może być przechowywany tak długo, jak długo skorupa nie jest uszkodzona a w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko. Należy jednak pamiętać o tym, że zanim orzech trafi do naszego domu, przebywa on długą podróż i nie należy się zbyt ociągać z jego spożyciem. Po rozłupaniu można go przetwarzać, suszyć lub zamrażać.

W sklepie zwróćcie uwagę na łupinę kokosa, nie powinna być zbyt pociemniała ani szara. Weźcie też kokosa do ręki i poruszajcie nim. W środku powinno być słychać chlupotanie. Młode kokosy mają w środku wodę kokosową o niemal przezroczystej barwie, starsze mają bardziej białą ciecz w środku.

Jeśli poruszycie kokosem i z wnętrza orzecha nie słychać chlupotania to najpewniej kokos jest stary i cały płyn wysechł. Lepiej poszukać innego okazu.
 
  • Jak otworzyć kokosa? 
Najpierw otwórzcie jedną z trzech dziurek kokosa, zawsze jedna z dziurek jest do podważenia nożem, pozostałych dwóch nie można już tak prosto otworzyć. Następnie przez dziurkę wylejcie do miseczki zawartość orzecha.

 Następnie uderzcie młotkiem lub nożem w poprzek kokosa, ciągle w to samo miejsce, aż nie pęknie. Wsuńcie w szczelinę np. śrubokręt i rozerwijcie kokosa na pół, lub kilka mniejszych części.

Jest też inny sposób – kokosa trzeba podgrzać w piekarniku i takiego gorącego, lekko wysuszonego uderzyć młotkiem. Rozpada się szybciej (ten sposób najbardziej Wam polecamy).

źródło:  http://planetazdrowie.pl/

Przepis na domowe wiórki kokosowe:

Rozłupanego kokosa obrać z ciemnej skórki i zetrzeć na tarce - najlepiej  o grubych oczkach, ale można też na cienkich.

Rozłożyć wiórki na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 100˚C piekarnika i suszyć ok. 15 minut w zależności od wielkości wiórek.       

niedziela, 14 kwietnia 2013

CIASTECZKA BISZKOPTOWE Z OWOCOWYM PUREE

"Delikatne wiosenne ciasteczka biszkoptowe z owocami. Wyglądają bardzo efektownie na talerzu. 
Jeśli je będziecie robić, proponujemy przygotować z dwóch porcji, my tego nie zrobiłyśmy i żałujemy... wyszły pyszne!! Z talerza zniknęły w mig :)

Pomysł zaczerpnięty z tej strony"

Justyna i Dorota


Składniki na ok. 16 ciastek:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Puree Owocowe:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 250 g owoców (mogą być mrożone, ja użyłam truskawek i jagód)

Wykonanie:
Z białek ubić pianę dodając po łyżce cukru. Do sztywnej piany dodajemy żółtka. Na koniec przesiane suche składniki, całość delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej. Wyłożyć ciasto na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm. Piec w 180 stopniach 20 minut. 
Puree: Owoce podgrzewamy z 3 łyżkami wody, powinny być miękkie i puścić sok. Następnie je blendujemy blenderem. Do gorącej wody dodajemy żelatynę, całość mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Puree podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszamy, aby mus się nie przypalił. Do gorącego puree dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Owoce odstawiamy do wystygnięcia. Można włożyć na kilka godzin do lodówki. 
Na biszkopt wykładamy tężejące puree owocowe. Odstawiamy do lodówki. Następnie foremką wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie.