niedziela, 29 sierpnia 2010

SZARLOTKA CZEKOLADOWO -BUDYNIOWA

"Przepis, który dłuuugo czekał na realizację...;) 
Szarlotka jest przepyszna - mocno czekoladowa. Waniliowy budyń i czekolada to wspaniałe połączenie, a z dodatkiem jabłek i nutą cynamonową jest nieziemska! 
Ułatwiłyśmy sobie troszkę zadanie:) i nie obierałyśmy specjalnie jabłek. Użyłyśmy gotowej konfitury jabłkowej, którą mama robi co roku (po kilka słoiczków). Dodałyśmy do niej łyżeczkę cynamonu. 
Myślę, że fajnie pasował by do tego również kokos  (wymieszać z jabłkami ok. 2-3 łyżek grubych wiórek kokosu).


Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka  cukru light muscovado (ja dodałam cukier zwykły)
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • pół kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski, wsypać kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić w kostki, a następnie włożyć do miski. Zagniatać ręcznie (lub w robocie) do momentu, gdy wszystko zacznie przypominać spore okruchy chleba. Wówczas stopniowo wlewać żółtka, cały czas zagniatając, aż ciasto stanie się jednolite i spójne. Uformować wałek, po czym przekroić na 2/3 długości. Mniejszy kawałek zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztą wylepić dno wysmarowanej masłem formy (u mnie prostokątna: 23x34). Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Składniki na nadzienie:

My użyłyśmy konfitury jabłkowej ok. 1,5l słoiczek. Dodałyśmy do niej ok. 2 łyżeczki cynamonu, wymieszałyśmy i wyłożyłyśmy na ciasto. Posypałyśmy bułką tartą i na to wyłożyłyśmy budyń.

W oryginalnym przepisie nadzienie wyglądało tak:
  • ok. kilograma obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
  • 2-3 łyżki semoliny (ew. bułki tartej)

Budyń:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 500ml + 250ml mleka
Zagotować 500ml mleka, a w pozostałych 250ml rozpuścić budynie (jeśli trzeba, dodać cukier). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w średniej grubości talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, posypać semoliną, a następnie zalać budyniem. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tworząc wierzch ciasta. Piec w 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem. Smacznego!

30 komentarzy:

majana pisze...

Wygląda swietnie! Niedługo czas na wypieki jabłkowe, więc zapisuje do wypróbowania :)
Pyszne zdjecia:)

Ciastella pisze...

;D niedawno robiłam taką samą;) pyszna

Zuza pisze...

czekoladowa szarlota? mrr, musi być bardzo dobra :)

wiosenka27 pisze...

Raz tylko robiłam czekoladową szarlotkę ale pamiętam, że bardzo nam smakowała:)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Czekoladowo-budyniowo i jeszcze jabłkowo-musi być pysznie.

wedelka pisze...

Ależ apetycznie wygląda ;) Zapisuję koniecznie do wypróbowania, bo nigdy nie jadłam szarlotki połączonej z budyniem i czekoladą :)

Ola pisze...

kusi wyglądem! ;)

Karmel-itka. pisze...

ależ piękna!
kokos, budyń, jabłka i cynamon. zestaw dla mnie idealny ;]

danusia pisze...

przepis zapisuje, bo szarlotka wygląda bosko (:

Beata pisze...

Wygląda pysznie!

Agnieszka pisze...

Szarlotka z budyniem miała u Nas debiut rok temu na imieninach mojej Mamy. Pamiętam, że wszystkim przypadło do gustu takie połączenie.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Znam wiele przepisów na ciasta z jabłkami, ale ten to prawdziwe olśnienie - już zapisałam. To połączenie musi być przepyszne!!!
Pozdrawiam!

Olciaky pisze...

mmmm.. fajny pomysł z tymi warstwami!:)

Izaa pisze...

pięknie wygląda.... takiej jeszcze nie jadłam

milk_chocolate84 pisze...

drukuję właśnie przepis :) Sezon jabłkowy rozpoczęty a ja szarlotki kocham, więc już bieram przepisy na ich użycie :)

Agata pisze...

cudowna !

aga pisze...

pysznosci:) wyglada bardzo kuszaco:)

Paula pisze...

podobają mi się jej kolory :)

Patrycja pisze...

Fantastyczne ciasto!

Hubabu pisze...

Upiekłam, mimo iż miałam blachę w tym samym wymiarze masa budyniowa wyszła cieniutka, następnym razem podwoję jej ilość. Użyłam jabłek pokrojonych w kostkę. Wyszło bardzo smaczne, ale z konfiturą jabłkową byłoby chyba jeszcze lepsze. Warto upiec!!!

slodkie wypiei pisze...

mam pytanie czy budyn na nadzienie jablkowe wlac gorace czy zimne?

Justin&Dorothy pisze...

slodkie wypiei: Mozna wlać goracy budyń, lepiej będzie się rozsmarowywać na cieście. Możesz odczekać chwilkę przed dodaniem kruszonki na górę ciasta :).

slodkie wypieki pisze...

a powiedz mi czy budyn pod wplywem ciepla w piekarniku sie nie rozleci? bo w przepisie widze ze nie dodajesz zadnego masla ani maki...

Justin&Dorothy pisze...

Nie rozleci się, bo w sładzie budyniu jest mąka ziemniaczana, więc sam w sobie budyń jest gęsty. Po upieczeniu będzie jeszcze gęstszy:). Pozdrawiamy!

slodkie wypieki pisze...

dzieki za odpowiedz.pozdrawiam:)

NATUSKA pisze...

powiedz mi czy ta konfiture to uzylas prazone jablka ze sloika czy jakies inne?

Justin&Dorothy pisze...

Użyłam jabłek ze słoika, które robiła moja mama. Jabłka obrane i pokrojone na dość duże kawałki wymieszane z cukrem były gotowane, aż zrobi się taki mus jabłkowy

NATUSKA pisze...

a powiedz czy takie jablka prazone ze sloika jak kupie beda ok?

Justin&Dorothy pisze...

Jasne, że będę ok :)

Anonimowy pisze...

było smacznie ^_^ ale następnym razem zamienię jabłka na banany, zobaczymy czy będzie tak samo pyszne :-)