sobota, 31 lipca 2010

DWUKOLOROWE CIASTO BANANOWE

"Moja mama zaprosiła gości, więc trzeba było coś upiec..:) Było ciężko znaleźć jakiś przepis w naszym wielkim segregatorze (ok. 800 przepisów).
Wszystkie wydawały się pyszne...:D
Wybrałam dwukolorowe ciasto z bananami i orzechami. Banany to moje ulubione owoce, w połączeniu z orzechami i czekoladowym spodem ciasto wyszło świetne, ze specyficznym smakiem jaki dają banany....Gorąco Polecam"






Składniki na ciasto:

- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- 1 1/2 szklanki zmiksowanych, bardzo dojrzałych bananów, około 3 duże
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich( 100g)





Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm smarujemy masłem. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i wanilię i dobrze ubijamy. 



Dodajemy zmiksowane banany i mieszamy. Dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i dzielimy masę na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy do przygotowanej blachy, na to rozsypujemy posiekane orzechy po czym delikatnie przykrywamy jasną masą. Pieczemy 25 min, koniecznie sprawdzając patyczkiem (prawdopodobnie czas ten będzie dłuższy, ja piekłam 40 minut). Przestudzić na siateczce i pokroić na kwadraty.



piątek, 30 lipca 2010

ROGALE MAŚLANE Z MAKIEM

"Jest to mój ulubiony przepis..:) Od dawna chciałam upiec rogaliki maślane, ponieważ bardzo je lubię, więc szukałam dobrego przepisu. I znalazłam już za pierwszym razem ! :)
Rogale są pyszne...
(to mało powiedziane) są nieziemskie...:D  . 
Najlepiej smakują same i z masełkiem. Z pewnością będę piekła te rogaliki nie raz...:D 
Bardzo Gorąco Polecam !!"





Maślane rogale (16 szt.):

* 500g mąki pszennej
* 2 łyżki miodu
* 5 łyżek ciepłej wody
* 30g drożdży świeżych
* 100ml mleka
* 50g masła
* 1 jajko
* 1/4 szklanki cukru
 

Na wierzch:
* 1 jajko
* mak
 
Wykonanie:

Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.

Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).

Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.

Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. 

Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (piekłam z termoobiegiem).





wtorek, 27 lipca 2010

POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE


"Kolejny deszczowy dzień... Przyznam, że nie lubię kiedy cały czas pada. Wtedy najlepszym miejscem w domu jest kuchnia w której przebywamy wiele czasu (szczególnie w wakacje :) ). 
Dziś polecam popękane ciasteczka czekoladowe, które robi się bardzo szybko. Są bardzo chrupiące i mocno czekoladowe..:)"





Ciasteczka czekoladowe (ok. 20 szt)

* 160g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 20g gorzkiego kakao
* 130g miękkiego masła
* 70g cukru


Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18g i spłaszczać na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia). Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.
 

CROISSANTS

"Moja siostrzyczka wyjechała na wakacje (będę tęsknić :P)... Chwilowo nasz blog  prowadzę sama. Mam nadzieję, że dam sobie radę :).
Przed wyjazdem upiekła pyszne croissanty z czekoladą, którymi będą zajadać się z chłopakiem w samolocie :D. Najlepiej smakują kiedy są jeszcze cieplutkie...."

Justin



Składniki na około 14 mini-croissantów lub 7 normalnych:
  • 15 g masła
  • 5 g świeżych drożdży
  • 85 ml wody, o temperaturze 20ºC
  • 210 g mąki, typ 450
  • 4 g (niepełna łyżeczka) miałkiej soli
  • 30 g (2 łyżki) cukru
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej

Przepis i sposób robienia ciasta pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.blox.pl

Etap 1:
W rondelku roztopić 15 g masła. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać odrobinę więcej wody. Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości.


Etap 2:
Ciasto uderzyć pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią, by opadło i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.

Etap 3: 
Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę.

Etap 4:
Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość. Połowę masła rozłożyć palcami na 2/3 długości ciasta i złożyć je jak list, 3 razy. Warto zostawić kilka milimetrów przerwy między masłem o brzegiem, by potem idealnie skleić ciasto (masło nie wypłynie na boki). Obrócić ciasto o 90º i ponownie rozwałkować, następnie znów złożyć jak list, tym razem jednak bez masła.
Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.

Etap 5:
Wszystkie czynności z etapu 4 powtórzyć od początku, zużywając pozostałą połowę masła. Następnie obrót i wałkowanie + składanie bez masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut a następnie do lodówki na godzinę.
I to koniec przygotowywania ciasta. Po tym czasie (wszystko zajmuje 5,5 godziny), można już wykrajać rogaliki. Ja wkładam do lodówki na całą noc (może tak leżakować w lodówce 3 dni). 
 
Wykrajanie rogalików:
Ciasto (musi być zimne!) rozwałkowujemy na placek grubości 6 mm, wykroić trójkąty. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.Uwaga: rogaliki zwijamy z początku bardziej luźno, potem ściśle.






Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, rozłożyć na niej rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać, posmarować croissanty. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 
Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.
Idealne z dżemem, na śniadanie lub podwieczorek.W naszym wydaniu croissanty są z czekoladą z dodatkiem orzechów.





poniedziałek, 26 lipca 2010

CRUSTY HARD ROLLS

 "Nie lubię się pakować... Zawsze boję się, że czegoś zapomnę... Szkoda, że piekarnika nie mogę ze sobą zabrać... :D
W końcu należyty czas odpoczynku z moim Kochanym:) (siostra nie śmiej się:P) na Zielonej Wyspie. Na jakiś czas całkowitą kontrolę nad blogiem przejmuje siostrzyczka:* Na pewno zaskoczy Was nie raz! Już żałuję, że nie spróbuję jej pyszności. 
Na podróż zrobiłam smaczne i bardzo efektowne bułeczki. Idealne z masełkiem lub twarożkiem. Gorąco polecam!"

Dorothy




Crusty Hard Rolls:
około 20 niewielkich lub 12 większych bułeczek
* 780 g mąki pszennej (w oryginale włoska mąka typ 00, użyłam pszennej typ 450)
* 500 g letniej wody
* 15 g świeżych drożdży
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
* 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
* kilka łyżek maku/sezamu do posypania


 
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia.

W misce przygotować zaczyn: połączyć wodę z drożdżami i cukrem, dodać 260 g mąki, dokładnie wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać pozostałą mąkę i sól, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Ponownie zagnieść ciasto i zostawić na 1 godzinę.
 
Ciasto podzielić na 12-20 części (w zależności od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy upiec), uformować w kulki i ułożyć na naoliwionym blacie na 15 minut.
 
Następnie każdą część uformować w owalną bułeczkę, ułożyć na przygotowanej blasze i zostawić na ok. 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać i naciąć ostrym nożem.Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 220 stopni.Wystudzić na kratce.




 źródło: Tatter

DROŻDŻOWE NASZEJ MAMY

"Uh... W końcu coś upiekłyśmy... Po ostatnich imieninach wszyscy mieli dość słodkiego...:) Dlatego zaproponowałyśmy lekkie ciasto drożdżowe z różnymi nadzieniami: śliwkowym, serowym, oraz makowym... było jeszcze z marmoladą jabłkową, ale nie zdążyłyśmy sfotografować, z wiadomych powodów... :)"


Składniki:
* 0,5 kg mąki
* 1 szklanka mleka
* 3 łyżki cukru
* 5 dag drożdży
* 2-3 jajka
* 2-3 łyżki oliwy


Drożdże rozrobić z 3 łyżkami cukru i mlekiem. Następnie wymieszać mąkę, jajka, oliwę oraz mleko (z rozrobionym cukrem i drożdżami). Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić do podwojenia objętości. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną  tłuszczem blaszkę i posypaną mąką. Pozostawić jeszcze na ok. 30 minut by znowu troszkę wyrosło. Na ciasto ułożyć  śliwki lub ser (według własnego uznania). Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Posypać cukrem pudrem. 



Nadzienie:
- ser:
  • ½ kg sera (twarogowego) tłustego, niekwaśnego
  • 5 dkg masła
  • 10 -15 dkg cukru
  • 2 – 3 żółtka
  • wanilia
  • 3 dkg skórki pomarańczowej
Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier, ser, ucierać na gładką masę. Dodać wanilię, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową.
Można dodać 3 – 5 dkg zmielonych orzechów lub obranych, zmielonych migdałów i 3 dkg opłukanych rodzynek.
Jeżeli przeznaczamy naszą masę na wierzch placków drożdżowych to należy wymieszać ją z pianą z białek oddzielonych od żółtek.


lub
- śliwki (świeże, z kompotu itp...)
- marmolada jabłkowa
- mak (gotowy)

Kruszonka - składniki:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
  
Masło rozpuścić (ja to robię w mikrofalówce), wsypać mąkę i cukier, wymieszać łyżeczką. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki. Posypać ciasto i piec. :)

poniedziałek, 19 lipca 2010

NALEŚNIKI Z SEREM

"Któż z nas nie lubi naleśników z serem? U nas w domu wszyscy są ich wielbicielami:) 
A zwłaszcza ze swojskim serkiem. Niestety, nie każdy ma dziś dostęp do takiego twarogu -  macie czego żałować:P 

My mamy możliwość zakupu sera, dzięki naszej znajomej, bez której nie mielibyśmy pysznych swojskich wyrobów z nabiału. 

Polecamy Wam dziś naleśniki właśnie z takim twarożkiem:)"


"Co można znaleźć w naleśniku?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: dosłownie wszystko. Naleśniki nadziewać bowiem możemy zarówno mięsem, serem, bakaliami, owocami, pasztetami, miodem.

Pod różnymi postaciami znane są niemal we wszystkich kuchniach świata. Nic dziwnego, smakują doskonale, są łatwe do wykonania i można dzięki nim urozmaicić znacznie menu.

Niewątpliwie na najwyższy poziom sztukę naleśnikową podnieśli Francuzi.

Crepes Suzette (czyli naleśniki ochrzczone imieniem francuskiej przyjaciółki księcia Walii) czy naleśniki z szynką w sosie Mornay to kwintesencja smaku, kulinarnej maestrii a i same nazwy wywołują apetyt.


A oto kilka rad dla miłośników naleśników:
- Naleśniki przygotowujemy co najmniej na 2 godziny przed smażeniem.
- Używamy zawsze mleka zmieszanego z wodą gazowaną, wówczas naleśniki są bardziej delikatne.
- Proporcje składników :5-6 łyżek mąki, 2 jaja, szczypta soli, 3/4 szklanki mleka, woda.
- Najpierw przy pomocy trzepaczki ubijamy mąkę z jajkami, stopniowo dolewając mleko a następnie wodę, dodając sól. Wody dolewamy tyle, aby ciasto miało konsystencję dosyć rzadkiej śmietany.
- Nie ubijajmy ciasta naleśnikowego zbyt długo, gdyż wówczas będzie twarde. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Jeżeli chcemy uzyskać bardzo puszyste naleśniki, wówczas nie dodajemy całych jaj, lecz białka ubijamy na pianę i ostrożnie dodajemy ją do ciasta.
- Smażymy naleśniki na patelni smarowanej starannie kawałkiem słoniny zatkniętej na widelcu lub kawałkiem waty umoczonej w oleju. Nalewamy chochelką na patelnię ciasto, przechylając ją, aby równomiernie się rozlało.
- Gotowe naleśniki można przechowywać w lodówce do 3 dni (w foliowej torebce) lub ponad miesiąc w zamrażarce.
- Pamiętajmy, aby przed włożeniem ich do lodówki lub zamrażarki poprzekładać pergaminem, wówczas się nie posklejają.
- Naleśniki składane “w chusteczkę” lub w rulonik podsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. W tym drugim przypadku polewamy je sosem lub posypujemy startym żółtym serem.

Jeżeli urządzamy kulinarne święto i chcemy podać płonące naleśniki, wówczas pamiętajmy o zasadzie, że polewamy gorące naleśniki (zagrzane na przykład w piekarniku) podgrzanym mocnym alkoholem i zapalamy, po czym wnosimy na stół.
Kiedy płomień zgaśnie możemy zaczynać jedzenie.

Farsze do naleśników:
Serowy: 1 opakowanie serka homogenizowanego,1 jajko,3 łyżki cukru(mniej lub więcej, według gustu), garść rodzynek, garść siekanych orzechów,1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej, cukier wanilinowy. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać ser i resztę składników. Smarować naleśniki i zwijać “w chusteczkę”, podsmażać na tłuszczu.

Rokpolowy: 15 dag rokpolu,1 łyżka masła,1 łyżka niskoprocentowej śmietanki,1 dymka, garść włoskich orzechów. Dymkę drobno posiekać, poddusić na maśle, ale nie rumienić. Rokpol pokruszyć dokładnie widelcem, dodać śmietanę i cebulę, dokładnie wymieszać, dodać posiekane orzechy. Smarować naleśniki, składać w chusteczkę, podsmażać na patelni.

Pasztetowy: puszka pasztetu z drobiu. Smarować naleśniki pasztetem, zwijać w ruloniki, smażyć na patelni, lub w piekarniku, polane sosem, na przykład bolońskim.

Szpinakowy:1/2 kg liści szpinaku lub 1 paczka szpinaku mrożonego. Szpinak świeży oczyścić, liście wrzucić na wrzącą wodę, obgotować przez 3 minuty, odcedzić, podsmażać na patelni na maśle, posolić, popieprzyć. Układać warstwę szpinakowych liści na naleśnikach, które zwinąć w ruloniki, włożyć do naczynia ogniotrwałego. Szpinak mrożony rozmrozić, przesmażyć w rondlu na maśle, posolić, popieprzyć. Dalej postępować tak samo. Do zapiekania naleśników ze szpinakiem potrzebny jest sos np. boloński. Po wierzchu warto posypać tartym serem.

Sos boloński:cebula, po kawałku marchwi, pietruszki i selera,1 łyżka masła,2 plasterki boczku wędzonego, 20 dag mięsa wołowego,1 szklanka rosołu z kostki,1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego,1 goździk, sól, pieprz. Boczek, mięso i warzywa zmielić przez maszynkę. Dusić je wraz z goździkiem na maśle, dodać wołowe mięso, rosół, koncentrat, sól i pieprz. Gotować co najmniej przez 45 minut na małym ogniu i mieszając, w razie potrzeby dolewając wody. 

źródło: tekst

Ciasto I:
 Składniki na około 16 sztuk
  • 125 g mąki
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
Do smażenia: 20 g stopionego masła (używam oleju).

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę ciągle mieszając. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.
Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję. 

Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą sie dziurki, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem.

 źródło: naleśniki

Ciasto II:
Składniki:


* 1,5 szklanki mąki,
* 1 jajko,
* 1 szklanka mleka,
* 1/2 szklanki wody gazowanej,
* szczypta soli,
* 1 łyżka oleju (+ odrobina do smażenia).

Wykonanie:

Łączymy ze sobą mąkę, mleko, wodę, sól oraz żółtko. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białko. Dodajemy je do pozostałych składników i miksujemy mikserem ustawionym na dość niskie obroty. W razie potrzeby możemy dosypać więcej mąki lub rozcieńczyć odrobiną wody. Ważne, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Gotowe ciasto na pół godziny odstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu smażymy cienkie naleśniki na patelni jedynie „przetartej” umaczanym w oleju pędzelkiem.
źródło: naleśniki

Nasze nadzienie ze "swojskim twarożkiem":
* ser
* cukier puder 
* cynamon
* śmietanka 30%




Ser mieszamy z cukrem i cynamonem, wlewamy troszkę śmietanki by ser się połączył ("skleił"). Smarować naleśniki i zwijać “w chusteczkę” lub w "rulonik", podsmażać na patelni:) Smacznego!

czwartek, 15 lipca 2010

Owoce - po raz kolejny: CIASTO CZEKOLADOWO - CYNAMONOWE Z TRUSKAWKAMI

"Moja kochana siostrzyczka dostała się na upragnione studia:)

Wiedz, że bardzo Ci gratuluję i cieszę się razem z Tobą! 
Nie ukrywam, że będzie mi Ciebie brakowało w domku:( ILY:* 


Z tej okazji postanowiłam zrobić coś specjalnego, aby uczcić ten sukces. Przepis pochodzi z zeszyciku mojej mamy. Zmodyfikowałam go troszkę, ale na pewno nie będzie mi miała tego za złe:P Truskawki, czekolada i cynamon to super połączenie. Ciasto robi się i znika - szybciutko :-D!"

                                                                                                                Dorothy



Składniki:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 niepełna szklanka wody
  • 1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy 
  • 3 łyżki mąki 
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu ("kopiasta")
  • truskawki (mogą być z kompotu, świeże lub zamrożone -  nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście)



 

Jajka utrzeć z cukrem. Następnie stopniowo wlewać oliwę, wodę i ucierać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać cynamon i  3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Obie części utrzeć.


Na przygotowaną wcześniej blaszkę lub średniej wielkości tortownicę wyłożyć ciasto cynamonowe, a na nie ciasto czekoladowe. Wyrównać delikatnie, by ciasta się nie połączyły. Poukładać truskawki. Piec w temp.: 170 - 180 stopni ok.: 45 minut do tzw.: "suchego patyczka". Smacznego!









środa, 14 lipca 2010

CIASTO ESTERHAZY

 "Ciasto, które podałyśmy na imieninach taty:). Wszyscy goście byli zachwyceni. Ciacho jest wspaniałe:),lecz wymaga sporo pracy. Warto się jednak pomęczyć, by zbierać komplementy i pochwały od całej rodzinki:) 

Podaję przepis na tortownicę o średnicy 23/24 cm z małymi zmianami oryginalnego przepisu. Polecamy!"


Składniki na dwa blaty bezowo-orzechowe:
- 3 białka,
- 2 łyżki (oryginalnie - 70 g cukru)
- 70 g zmielonych orzechów włoskich,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- jedna łyżeczka soku z cytryny,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.


Ubić białka ze szczyptą soli w trakcie dosypywać stopniowo cukier. Pod koniec dodać sok z cytryny. Orzechy i proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Połączyć delikatnie mieszając z pianą. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować koła o średnicy 23/24 cm. Masę podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane szablony. Piec w nagrzanym piekarniku (150/160 st C) przez 40/50 min. Upieczone blaty powinny mieć jasnobrązowy kolor. Do przygotowania tortu będziemy potrzebowali sześciu blatów.


Masa:

- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 6 żółtek,
- 350 g masła,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- konfitura lub dżem morelowy (ok 4 łyżek),
- 2 łyżki alkoholu; może być wiśniówka, rum albo koniak.


Pół szklanki mleka ubić z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na puszysty krem .( Ja dodałam jeszcze łyżkę "kopiastą" mąki ziemniaczanej, aby zrobił się gęstszy krem, jak na budyń) Resztę mleka zagotować i gorące wlewać cienką strużką do masy z żółtek, ciągle ubijając. Krem ustawić ponownie na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Trzeba bardzo uważać, bo masa łatwo się przypala. Zdjąć z ognia i ciągle ubijając, ostudzić krem. 
W drugiej misce utrzeć masło, do którego dodawać po łyżce ostudzony krem z żółtek i mleka. Pod koniec ucierania dodać alkohol.


Ochłodzonym kremem posmarować pięć blatów, układając jeden na drugim. Szósty posmarować podgrzaną konfiturą morelową. Schłodzić.
Można zrobić polewę. Ja posmarowałam ciasto masą i posypałam gorzką czekoladą. Według mnie z tą polewą ciasto będzie za słodkie. 

Polewa:

 
- 200g białej czekolad,
- 6 łyżek śmietany 30%

Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając doprowadzić do jednolitej konsystencji. Lekko ciepłą czekoladą polać schłodzony tort.
Do dekoracji można wykorzystać wiórki z ciemnej czekolady i uprażone płatki migdałowe.

Gotowy tort należy odstawić na 12 godzin do lodówki!



źródło: Tort Esterhazy

wtorek, 13 lipca 2010

CIASTO Z JAGODAMI

"Przepis ten znalazłyśmy w książce "Kuchania Polska". Oryginalnie piecze się go z jabłkami. My zrobiłyśmy go z jagodami. Jest wspaniały przez parę kolejnych dni:)".


Przepis na 16 porcji:

* 250 g masła lub masła roślinnego
* szklanka cukru pudru
* 4 jajka
* 2 szklanki mąki tortowej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* jagody lub inne owoce
* cukier do posypania owoców
* tłuszcz do wysmarowania formy




Tłuszcz lekko rozgrzewamy, by był miękki, dodajemy cukier puder i ucieramy, dodając (po jednym) jajka. Do jednolitej, dokładnie utartej masy dodajemy, sypiąc przez sito, obie mąki i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto. Większą część wykładamy na przygotowaną dużą  tortownicę i wyrównujemy. Na tak przygotowanej powierzchni rozkładamy owoce, oprószamy cukrem, na wierzch kładziemy, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta. Wyrównujemy powierzchnię i od razu wkładamy do nagrzanego, ale niezbyt gorącego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok. 170 - 180 stopni  przez 45 - 50 minut.

Zrumienione ciasto,  z bokami lekko odstającymi od formy wyjmujemy i chłodzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Ciasto owinięte w folię i ustawione w chłodnym miejscu będzie aromatyczne i świeże nawet przez 3 dni:) Smacznego!

CIASTECZKA TIRAMISU

"Są wakacje, czas odpoczynku i relaksu, a bardzo trudno znaleźć czas żeby wrzucić coś na bloga. Znalazłyśmy  jednak chwilkę i chcemy Wam polecić przepis na ciasteczka tiramisu. Można je określić  jednym słowem - DELIKATNE:) Polecam!"





Składniki na ciasteczka:
  • 5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kakao do oprószenia - około 2 łyżek

Składniki na krem:
  • 3/4 szklanki serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
  • 170 g czekolady deserowej
Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez 2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).
 
W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki), dalej ubijając.

Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i mieszając), do połączenia.
Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.

Piec około 12 - 14 minut (ja piekłam krócej, to zależy od piekarnika) w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.
*ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie, nie chrupiące; jeśli tak się nie stało - przełożenie kremem lub pozostawienie do drugiego dnia bez kremu z pewnością sprawi, że zmiękną. 

Krem do przełożenia:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, schłodzić przez 15 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzone ciastka smarować od płaskiej strony czekoladą, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć kremem. Podawać natychmiast.
Smacznego :) 


piątek, 9 lipca 2010

CIASTECZKA Z MAKIEM

"Przygotowania do imienin taty ruszyły pełną parą! Od rana pichcimy w kuchni. Oprócz rogalików orzechowych i ciasteczek waniliowych upiekłyśmy delikatne biszkoptowe ciasteczka z makiem i ..., ale to niech pozostanie tajemnicą, wkrótce się dowiecie:)  

Kiedy spróbowałam je pierwszy raz, określiłam je jednym słowem - "wyborne!". Są inne niż wszystkie, bo takie delikatne. Polecamy Wam z ulubioną marmoladą:)".




Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 80 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)
  • mak, do posypania
  • dżem np.: śliwkowy (my dałyśmy marmoladę owocową)

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować (ja miksuję dalej przystawką do ubijania białek). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać. 

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote ,na posmarowanej wcześniej tłuszczem blaszce.Wystudzić, przełożyć dżemem. (My nakładałyśmy marmoladę przy pomocy rękawa cukierniczego).

Ważne: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza);
Ppłaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz. Smacznego :)


źródło: bitki z makiem

PANCAKES Z JAGODAMI

"Sezon na jagody czas zacząć! Dziś proponujemy Wam pancakes'y. Nigdy wcześniej nie robiłyśmy ich z jagodami, a są takie pyszne! Wasze dzieci będą zachwycone. Ja polałam je musem truskawkowym i posypałam je dodatkowo jagodami. Może nie wygląda to zachwycająco, ale smakuje super!"


Składniki na około 12 pancakes:
  • ok.: 3/4 szklanki mąki pszennej (ja dodałam jeszcze łyżkę, bo ciasto było za rzadkie);
  • 1 szklanka (250 ml) maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • pół czubatej łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 3/4 szklanki borówek (możecie dać mniej)
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, skórkę z cytryny, olej, wmieszać pokrojone banany i kawałki ananasów. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać.

Smażyć na nieprzywierającej patelni(na minimalnej ilości oleju). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru brązowego.

Podawać gorące z syropem klonowym, golden syrupem, miodem lub jak lubicie. Smacznego!

Tak wyglądała moja porcja z musem truskawkowym:):



czwartek, 8 lipca 2010

PASZTECIKI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

"Bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa, które pozostaje nam głównie z rosołu oraz innych zup. U nas w domu mama zawsze je obiera  i zamraża. Gdy nazbiera tego dość sporo, robi paszteciki. Ciężko było - jak zwykle - uzyskać przepis od mamy, ale po wielu prośbach udało się:) Jeśli macie jakieś pytania odnoście przepisu - piszcie:) Paszteciki najlepsze są z dodatkiem pieczarek, więc z ich dodatkiem podajemy przepis. Wspaniale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego!"



Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
Drożdże rozrobić z cukrem w dużym naczyniu. Następnie wlać mleko i resztę składników. Wyrobić ciasto by było gładkie.Ciasto powinno mieć konsystencję, tak jak na ciasto drożdżowe. 
Odstawić na ok 1h do podwojenia objętości.

Składniki na farsz:
  • 1/2 kg startych pieczarek
  • 2 cebule pokrojone i podsmażone na maśle
  • 1/2 kg mięsa gotowanego (różnego rodzaju)

Mięso zmielić razem z cebulą i wymieszać z pieczarkami. Doprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem - według uznania:)

Ciasto podzielić na kule, rozwałkować każdą, posmarować farszem i zawinąć w rulon. Każdy rulon ponacinać i odwinąć farsz z ciastem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, na złoty kolor. Smacznego!



 
foremki aluminiowe


środa, 7 lipca 2010

ROGALIKI ORZECHOWE

"Któż z nas nie lubi orzechowych rogalików? - kruchych, delikatnie rozpływających się w ustach. Nasza rodzinka je uwielbia!  Rogaliki robi się bardzo szybko,  gorąco polecam!"



 Składniki na około 30 rogalików:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (ja dałam mniej:))
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Kawałki ciasta rozwałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.


Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego!


źródło: rożki orzechowe

CIASTECZKA WANILIOWE

"Dziś polecamy Wam ciasteczka waniliowe - kruche, idealne do herbatki lub kawy."
 



Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (można dać mniej)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać widelcem:






Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.