"Przepis na ten torcik powstał parę dni temu:) Chciałyśmy upiec ciasto z rumem, ale nie ze znalezionego przepisu w książce kucharskiej lub internecie, lecz z przepisu powstałego przy pomocy naszej inwencji twórczej:). Tort nie jest pracochłonny, wyczuwalny jest w nim aromat kawy oraz rumu. Dodatek orzechów laskowych idealnie komponuje się z kremem i posypką czekoladową. Domownikom bardzo smakował:)".
Składniki na ciasto:
- 275 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 płaska łyżka zmielonej kawy
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki rumu + łyżka wody = do nasączenia ciasta
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kawę, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Składniki na krem:
- 200 g masła (kostka)
- 600 l mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 2 kieliszki rumu - 50 ml
- 50 g orzechów laskowych pokrojonych i uprażonych
- 100 g czekolady deserowej - pokrojonej na grubsze kawałki
Masło utrzeć dodając stopniowo ostudzony budyń. Ucierać dość długo - krem ma być gładki i puszysty. Pod koniec wlać rum i ucierać jeszcze przez ok. 5 minut. Włożyć masę do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie nasączyć rumem ciasto, wyłożyć masę i posypać pokrojoną czekoladą. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
10 komentarzy:
Uwielbiam wszystkie kawowe słodkości, mimo iż kawy piję bardzo mało. Może wypróbuję ten torcik na niedzielę:)
Pozdrawiam serdecznie:)
podoba mi się połączenie kawy i rumu, które bardzo lubię :)
pysznie musi smakować
świetne smaki na taka pogodę :)) podoba mi się :) pozdrawiam
kawa, czekolada, rum... wszystko to fajnie sie ze soba komponuje i takie ciasto na pewno smakuje pysznie:)
tort bardzo w guscie mojej mamy :)
Wygląda wspaniale i apetycznie !:)
Rozkosz i rozpusta, na romantyczny, czerwony od miłości miesiąc luty-idealna słodycz!;-)
Piękny tort, wspaniałe smaki!:)
Masa się ścięła, a z ciasta wyszedł zakalec:(
Prześlij komentarz