"Na zbliżające się święta upiekłam ciasteczka kawowo-kakaowe z nutą pomarańczy. Są kruche, posypane po bokach brązowym cukrem. Są proste w wykonaniu i pyszne ! :)"
Składniki na ok. 45 ciasteczek
- 210 g mąki
- 75 g gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3/4 łyżki kawy zmielonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 170 g miękkiego masła
- 100 g cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze wypieki)
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- otarta skórka z 1 pomarańczy
+ cukier do obtoczenia
Wykonanie:
Mąkę,
kakao, sól, kawę i cynamon wymieszać.Masło utrzeć z cukrem do białości (przez ok. 3 minuty). Dodać jajko, ekstrakt
waniliowy i skórkę z pomarańczy a następnie dalej mieszając (na mniejszych
obrotach) partiami dodawać mąkę. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia (jest
ono bardzo miękkie) i uformować rulonik o średnicy ok. 5 cm. Zawinąć go w
papier (lub folię) i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180°. Ciasto wyciągnąć z lodówki, ściągnąć papier i pozostawić na blacie na ok. 5
minut (jeśli ciasto spędziło w lodówce całą noc i jest mocno twarde – kilka
minut dłużej). Obtoczyć ciasto w cukrze i pokroić na plastry o grubości 5-6 mm.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 9-10 minut
(ciasteczka nadal mają być lekko miękkie gdy wyciągamy je z piekarnika).
Wystudzić na kratce. Przechowywać w puszce.
5 komentarzy:
te ciacha wyglądają świetnie! muszą być przepyszne ;)
robiłam kiedyś, potwierdzam, że pyszne
Kawa, kakao i pomarancza? Juz mi sie podobaja!
i mnie się podobają, ja też chcę jedno!
połączenie smakowe rewelacja! same moje ulubione arom
i przede wszystkim Wesołego Alleluja! ;*
smakowitych doznań, radości i ciepłych chwil
pełnych uśmiechu w rodzinnym gronie!aty ;]
Idealny kształt i jeszcze ten cukrowy brzeg...rozkosze :-)
Prześlij komentarz