"Kiedy zobaczyłam zdjęcia na jednym z blogu musiałam upiec też coś tak efektywnego i pięknego :). Oczywiście mowa tutaj o Estońskim Kringlu. Jest to ciasto z nadzieniem cynamonowym w stylu Kanelbullar, które pojawiło się już na naszym blogu.
Estoński Kringel jest bardzo pyszny, miękki z chrupiącą skórką na zewnątrz. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Polecam"
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 ml letniego mleka
- 15g świeżych drożdży
- 50g roztopionego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
Nadzienie:
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 lub 5 łyżek cukru
- 50 g stopionego masła
Wykonanie:
Wymieszać drożdże z mlekiem, cukrem i pozostawić na kilka minut. Dodać żółtko, stopione masło, mąkę i zagnieść całość. Ciasto umieścić w misce wysmarowanej tłuszczem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (grubość ciasta ok. 1mm)
Rozsmarowujemy na całym cieście wcześniej stopione masło zmieszane z cukrem i cynamonem. Ciasto zwinąć w rulon, a następnie przeciąć na połowę (patrz niżej zdj.)
Skręcić obie części, tak aby warstwy posmarowane cynamonem były widoczne. Uformować okrąg, a następnie przenieść na blaszkę. Na górę ciasta rozsmarowujemy pozostałe nadzienie, posypujemy delikatnie cukrem. Piec przez 30-35 minut, aż wierzch będzie brązowy.
Źródło: Estonian Kringel
15 komentarzy:
piękny, tak misternie zapleciony,wyszedł idealnie,też go już kiedyś upatrzyłam i chyba muszę się w końcu za niego zabrać :)
wygląda cudownie!
wow, pare razy juz sie za niego zabieralam, teraz wiem ze w koncu musze zrobic.
Cudne! Zachwyciłam się, aż otworzyłam usta!
Pozdrawia serdecznie!
Wygladal tak slicznie, ze dzis go upieklam i to z dwoma "Pomocnikami"(4 i 6 lat). Wyszedl jak na zdjeciu, smak rewelacyjnie cynamonowy!! Na szczescie upieklam z podwojnej porcji i jednego juz nie ma:). Dzis wykorzystalam tez drugi przepis na placuszki z cukini- rownie pyszne!! Bede tu czesto zagladac- dzieki za przepisy i pozdrawiamy!
Piekę już drugi raz.Pyszny smak i łatwe wykonanie
super macie przepisy ! pewnie dzisiaj jeszcze zrobię ten kringel, pozdrawiam ;)
Pieklam go dzisiaj i nastepnym razem napewno dalabym mniej maki.Z ciasta wyszla mi gesta kula,ktora lekko podrosla dopiero po poltorej godziny.Liczylam na lepszy efekt.
przepis super.polecam.
Cudowny przepis - łatwy w wykonaniu, obyło się bez zadnych komplikacji, nawet przy wałkowaniu, co zawsze mnie cieszy :) Przepyszny na te zimowe wieczory!
Skladniki wystarczą na jednego? :) Ciekawa jestem zanim zaczne, bo jest Nas trójka zawsze łakomych i głodnych więc proszę o odpowiedź, pozdrawiam :)
Anonimowy: Tak wystarczą na jeden wieniec :)
Pierwsze ciasto drożdżowe, które mi się udało :). Z tej ilości mąki co w przepisie wyszły mi dwa wielgachne "krigle" ....zostały "wchłonięte" przez domowników jeszcze na ciepło...a ja nawet nie spróbowałem. Podobno pychotka. :)
Zrobiłam...super:)! Pozdrawiam!
swietny przepis, ja tez robilam i wyszedl olędny.
Prześlij komentarz