"W drugi dzień świąt mama obchodziła swoje imieniny, było bardzo dużo gości..... :). Na stole pojawiły się ciasteczka maślano-kokosowe.
Obawiałam się że zostaną (było ich sporo :P), a tu niespodzianka nie zostało nawet jedno.. :)
Wszystkim bardzo smakowały. Są mięciutkie, niezbyt słodkie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z naszych wcześniejszych ciasteczek pomarańczowych, które były przepyszne. Polecam!"
Składniki na ciasteczka:
- 170 g masła
- 90 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżka miodu
- 300 g mąki pszennej*
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 laska wanilii
- 15g cukru waniliowego
- 4 łyżki wiórek kokosu
Budyń:
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 6 łyżek wiórek kokosu
- 0,4 l mleka
Wykonanie:
Masło
ucieramy z cukrem, by masa była jasna i lekka. Dodajemy miód, jajko,
ziarenka wanilii i znów ucieramy do
wymieszania składników.
W
drugiej misce mieszamy mąkę, wiórki kokosu oraz sodę. Dodajemy suche składniki do
masy i mieszamy, by powstała jednolita masa. Ciasto
wkładamy na ok.: 30 minut do lodówki.
Ciasto
dzielimy na kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok.: 5 cm. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 9 - 11
minut, by ciastka były zrumienione, ale miękkie. Studzimy i smarujemy budyniem kokosowym.
Budyń: 2/3 mleka doprowadzamy do wrzenia, a do reszty wsypujemy budyń. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszany budyń z mlekiem oraz wiórki. Całość mieszamy do zgęstnienia.
Gotowym budyniem przekładamy ciasteczka. Moje ciasteczka obtoczyłam jeszcze dodatkowo w wiórkach kokosowych.
5 komentarzy:
Wyglądają naprawdę pysznie:)
to i ja siegam po ciasteczko:)
kocham kokos wiec skradły moje serce
kocham kokos wiec skradły moje serce
te ciasteczka to chyba zrobię, bo świetnie wyglądają!
Prześlij komentarz