wtorek, 31 lipca 2012

BRIOSZKI Z TWAROGIEM I JAGODAMI

"Dziś przyjeżdża moja siostra! Nareszcie... czekałam ponad pół roku... :) Jak zapowiadałam we wcześniejszym poście, obiecałam zrobić coś z jagodami. Tym razem padło na broszki. Upiekłam je wczoraj wieczorem, dziś już bym nie zdążyła :).
Broszki te mają baaaardzo dużo jagód (dałam prawie 500g) :D. Dlatego podczas pieczenia wręcz uciekały z ciasta :D. oczywiście możecie je zastąpić m.in. rodzynkami, czekoladą, budyniem, powidłami lub innymi owocami. Teraz tylko spakuję parę drożdżówek i ruszamy w drogę na lotnisko :).

Was zostawiam z ciekawym przepisem :)."
Justyna



Składniki, 12 drożdżówek:

Ciasto:

• 1 łyżeczka suchych drożdży instant

• 250 g mąki 

• 3 płaskie łyżki cukru

• 3 małe jajka

• 150 g masła, średnio miękkiego
Nadzienie serowe:
• 250 g twarogu
• 2 łyżki miękkiego masła

• 4 łyżki cukru

• 1 jajko

• 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
  • 300g jagód
  • 2 łyżki cukru 

Przygotowanie:
Drożdże wsypać do filiżanki, wlać 5 łyżek ciepłej wody i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże spienią się). Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier i jajka. Składniki wymieszać. Wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (ręką lub hakiem miksera). Dodawać masło po kawałku, po dwie łyżki, mieszając. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie połączy się z ciastem. Ciasto powinno mieć jednolitą strukturę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe: ser zmiksować z resztą składników do uzyskania gładkiej struktury, wstawić do lodówki. Uderzyć pięścią w ciasto, przemieszać, miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę lub najlepiej na dwie. Ciasto można trzymać w lodówce przez całą noc (maksymalnie 12 godzin). Z ciastem będzie łatwiej pracować, gdy będzie schłodzone, dlatego im dłużej będzie w lodówce, tym lepiej! Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i całe obsypać mąką. Rozwałkować na prostokąt wysoki na 1 cm. Rozsmarować schłodzone nadzienie serowe, posypać jagodami. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 6 pasków (opis formowania brioszek na tym filmie). Przełożyć je (najlepiej na szerokiej łopatce) do formy (21 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, układając jeden kawałek obok drugiego (ciasno ułożone bułeczki uniemożliwią wyciekanie masy serowej, szczególnie w upalne dni). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Aby ułatwić sobie przenoszenie ciasta do formy, można rozwałkować je i złożyć z nadzieniem bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, blaszkę wstawić do piekarnika. Piec na intensywnie złoty kolor przez około 20 minut. Pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! :)



11 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

Wyglądają niezwykle smakowicie. I ten kolor;)

Magda pisze...

serowo-jagodowe pysznosci <3

Unknown pisze...

Są cudowne, pyszne musi być to nadzienie :)

justka2712 pisze...

Urocze! Muszę zrobić, ale chyba wybiorę wersję z czekoladą :)

Ola pisze...

ale apetyczne, wygląd tego farszu powala na kolana, poproszę o jedną:)

życie & podróże
gotowanie

kulinarne-smaki pisze...

Zakochałam się w tym widoku

Ola pisze...

brioszki jadłam jedynie posmarowane masełkiem albo dżemem, taka wersja chwyciła mnie za serce

Izaa pisze...

mega apetycznie wyglądają :))

Eff pisze...

Nadzienie wygląda obłędnie! :))

Kaś pisze...

ta jagodowa wartwa wygląda obłędnie pysznie!

burczymiwbrzuchu pisze...

Cudne brioszki!