niedziela, 5 sierpnia 2012

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI

"Po przyjeździe Doroty, naszym pierwszym, wspólnym wypiekiem było ciasto ucierane z kruszonką i owocami.
Ciasto upiekłyśmy z okazji imienin taty oraz 25-lecia małżeństwa naszych rodziców. Więc impreza była podwójna :D. W kolejnych postach, ujawnimy inne słodkości :P.

Podczas przygotowywania menu na imprezę, zrobiłyśmy małą burzę mózgów. Miałyśmy tysiące pomysłów na minutę, niemożliwych do zrealizowania na jeden wieczór.

Wybór padł na ciasto ucierane mające najwięcej zwolenników w naszej rodzinie. Oczywiście zapomniałam wcześniej odmrozić owoców, a Dorota rozłożyła już ciasto na blaszkę... 
Ciężko się współpracowało po paromiesięcznej rozłące, jednakże humory dopisywały nam przez cały dzień. Nie ma to jak znowu razem w kuchni!"


.....................................................................................................................................................................


 
 
Składniki:
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Smacznego :).



źródło: Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

8 komentarzy:

Mariola Łyczak pisze...

Bardzo lubię ciasta z owocami,wygląda świetnie.

Kaś pisze...

ucierane z owocami - pozycja obowiązkowa na letnie imprezy :) czekamy na kolejne odsłony manu :)

Magda pisze...

ucierana z kruszonka; moje ulubione!:)

http://pokoncbed.blogspot.com/ pisze...

mm pyszności:)

Izaa pisze...

bardzo lubię takie ciasta, nie dość że szybkie to i jeszcze smaczne

Kamciss pisze...

Uwielbiam ciasta tego typu. Mogę je jeść bez końca. Pozdrawiam! :)

marinia pisze...

Takie ciasta są najlepsze. Uwielbiam z kubkiem ciepłego mleka :)

Anonimowy pisze...

ze juz sie lata doczekac nie mozemy, to jako przedsmak Mama zrobila ucierane z naszymi ogrodowymi sliwkami (tyle ze mrozonymi) wg Waszego przepisu. Wyszlo super! Pamietajcie tylko, ze skladniki na prawde powinny miec temperature pokojowa!