Przy okazji wspólnych zakupów w jednym z supermarketów, jak zwykle musiałyśmy odwiedzić dział z formami i przyborami do pieczenia. Kiedy zobaczyłyśmy "misiowe" foremki już wiedziałyśmy, że dołączą do naszej kolekcji. Nowy zakup, to idealny pretekst do włączenia piekarnika:). Mama od dłuższego czasu nie buntuje się już przeciwko zakupowi nowych form, lecz niedługo będzie zmuszona do zakupu półki kuchennej na nasze formy, foremki itp...
Do przygotowania naszych słodkich "misiów" użyłyśmy ciasta z przepisu Pierre Herme. Dodałyśmy do niego mąki orzechowej (z orzechów arachidowych), co czyni ciastka bardziej wyraziste.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki orzechowej
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła, o temperaturze pokojowej
- 1 jajko
Obie mąki i cukier wsypać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do reszty i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce.
10 komentarzy:
Cudowne są te Twoje misiaczki :-)
Chętnie bym takiego schrupała :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Wyglądają znakomicie. I też chcę takie foremki!
jakie urocze misie! a dodatek zmielonych orzechów w wypiekach, tym bardziej ziemnych, wprost uwielbiam
ach sa piękne! i jakie oryginalne ;)
jakie one ładne! szkoda zjadać! :D
Świetne misie, muszę sobie sprawić taką foremkę dla moich chłopaków :)
Słodkie misie, moja córka by była zachwycona.
Co do foremek- też nie mam umiaru i ciągle kupuję nowe
Świetnych foremek nigdy dość :) Gdzie można kupić takiego cudownego misia? Justyna
Anonimowy: Oj tak foremek nigdy nie za wiele :D. Foremki kupiłyśmy w Tesco. W paczce były jeszcze 4 inne kształty, ale o tym już w innym przepisie na ciastka... :D
Pyszny wypiek. Część masła można zastąpić masłem orzechowym, by ciasta były super kruche!
Prześlij komentarz