Na prośbę mamy zrobiłam ciasto ucierane ze śliwkami. W tym roku na drzewie mamy ich sporo. Zrobiłyśmy już powidła, knedle (ale o tym w następnym poście :P) no i oczywiście ciacho.
Rodzice zabrali kilka kawałków na wakacje w Bieszczadach :).
Przed pieczeniem ciasto było rzadkie (jak na ucierane) więc dodałam jeszcze dodatkowo kopiastą łyżkę mąki.
Pięknie wyrosło, a w domu pachniało nieziemsko cynamonem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki (lub trochę mniej) drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki pełnego mleka
- 3,5 łyżki roztopionego masła
- śliwki, odpestkowane i przepołowione, w zależności od wielkości - około 15 śliwek
Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu, do posypania (lub cukier cynamonowy).
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon- przesiać. Wymieszać z cukrem.
Jajka, mleko, masło zmiksować do
połączenia się składników. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie
było grudek. Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Przelać do niej gotową masę,
na wierzch wyłożyć śliwki (rozcięciami ku górze). Po śliwkach posypać
cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 45 minut do tzw. suchego patyczka.
17 komentarzy:
Masło ucieramy razem z jajkami i cukrem a nie oddzielnie masło z cukrem jak to jest zazwyczaj w przepisach ?
Ervisha: Masło do ciasta dodajemy stopione dlatego nie ucieramy go z cukrem :)
uwielbiam cynamonowe ciasta! *.* a jeszcze śliwki do tego, cudo!
Już mi się podoba to ciasto. Nie takie trudne do zrobienia, a wygląda bardzo apetycznie. :)
Cynamon kojarzy mi się głównie z jesienią, ale takie ciasto bym sobie zjadła ;)
Uwielbiam wszystko co ze śliwkami i co z cynamonem! :-) Twoje ciacho wygląda cudnie! :-)
Zniewalające zdjęcie:)) cudnie:** na pewno zapach był prze słodki:))
Bardzo smaczna propozycja, chętnie zjadłabym kawałek :)
Mniam! Teraz mam fazę na śliwki. Polecam takie połączenie, które z pewnością powtórzę w najbliższym czsie:
http://czerwieniblekit.blox.pl/2009/11/Ciasto-sliwkowo-orzechowe-z-cynamonem.html
Pozdrawiam serdecznie!
cynamon i śliwki, to jest to:)))
ciasto wyszło wspaniałe:) nigdy wcześniej nie łączyłam śliwek i cynamonu :) dziękuję za przepis:)
p.s. pewnie wyszłoby jeszcze wspanialsze, gdybym po 10 min pieczenia nie musiała zmieniać formy do pieczenia (silikonowa zaczęła przeciekać) :D
Witam serdecznie!
Rzadko kiedy piszę komentarze na blogach, ale tym razem muszę zrobić wyjątek :)
Nie o to chodzi, że ciasto jest pyszne i cudownie pachnie. Ale o to, że mój 5-letni synek Władziu, który nie jada ciast w ogóle, zjadł tego aż 2 kawałki! Jeśli ma pani dzieci, to wie pani na pewno, jaka to radość :)
Ogromnie dziękuję za ten przepis. Pozostanę jego wierną fanką!
Pozdrawiam
Justyna
Anonimowy: Cieszymy się niezmiernie że ciasto smakowało Pani synkowi. Niestety nie posiadamy dzieci, ale wiemy jaka to radość kiedy smakuje bliskim osobom nasz wypiek i kiedy proszą o dokładkę :).
Pozdrawiamy Gorąco ! :)
Śliczne zdjęcie, bardzo apetyczne! :)
Podpowiedzcie mi proszę czy wg Was można zrobić to ciasto ze śliwkami z puszki? Owczywiscie dobrze odcedzonymi.
Pozdrawiam serdecznie :)
Pyszna Pasja: Wydaje nam się że tak :) Tylko musisz je dobrze odcedzić :) Pozdrawiamy !
Dziękuję :)
Ciasto zrobiłam, wyszło pyszne :) Dodałam tylko aromatu rumowego i całość pachniała wspaniale! :)
Pozdrawiam,
Edyta
Prześlij komentarz