wtorek, 14 sierpnia 2012

GIGANTYCZNA MUFFINA (GIANT CUPCAKE)

W czasie popytu Doroty w Polsce, często buszowałyśmy po sklepach. Odwiedziłyśmy m.in. dział kuchenny w TK Maxx, kiedy zobaczyłyśmy wspaniałe formy, patery nie mogłyśmy się powstrzymać od nie kupienia czegoś fajnego :).
Wtedy Dorota znalazła świetną formę na dużego muffina (zd. poniżej). Z racji tego, że miała się odbyć potrójna osiemnastka naszych kuzynek i kuzyna wpadłyśmy na pomysł jak wykorzystać tę formę. 
No i stało się... forma była nasza :D.

Ciasto nie jest wyszukane, tutaj chodzi raczej o kształt i wygląd muffina. Na stronach angielskich możecie obejrzeć wspaniałe dekoracje do których dużo nam jeszcze brakuje... :P.
 Na ostatnim zdjęciu zobaczycie końcowy efekt naszego prezentu. Mamy nadzieję, że się podoba.. :)

P.S. A naszym kochanym solenizantom życzymy jeszcze raz Wszystkiego Najlepszego !! :*.




Składniki na ciasto:
  • 450 g masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem Maślany:
  • 200g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • barwnik różowy (użyłyśmy w proszku)

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól - przesiać, odłożyć.
W garnku utrzeć masło, pod koniec ucierania dodawać stopniowo cukier. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do tak ubitej masy dodawać przesiane suche składniki, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę na muffina wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę (my piekłyśmy troszkę dłużej), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie. Kiedy ciasto już przestygnie, należy delikatnie odciąć górę ciasta, aby nie było żadnych nierówności. Wyjąć obie części na blat. Spód posmarować marmoladą lub dowolnym kremem i nałożyć górę muffina.




Krem Maślany: Masło ubić mikserem, dodawać partiami przesiany cukier puder, w połowie miksowania dodajemy mleko wymieszane ze sproszkowanym barwnikiem. Miksować minimum 10 minut. To bardzo ważne, inaczej będzie czuć cukier. Schłodzić minimum godzinę. Następnie wyciskać krem na górze muffiny przez ozdobną szprycę. Całość ozdobić kolorową posypką.
 


14 komentarzy:

Magda pisze...

genialna! genialna! genialna! *.*

Renata Czelny-Kawa pisze...

Faktycznie giant! ;)))

Taste of Living pisze...

widywałam już duże formy do muffinów, ale takiej jeszcze nie, prezent uroczy :)

Gosia pisze...

naprawdę świetnie wygląda! :)

Mariola Łyczak pisze...

Rewelacyjne muffiny,pięknie wyglądają.

~ aledro ~ pisze...

Ja osobiście jestem wielką fanką muffin;P Wasz jest rewelacyjny ;p

Myszka pisze...

wow! ekstra! Pozdrawiam :)

Natalia pisze...

Obłędny ten muffin :))))

Arvén pisze...

O rany :D Po prostu genialne!!

Avelina pisze...

Rewelacyjna muffina, świetna foremka, też bym taką chciała, muszę się rozejrzeć po sklepach

Vanilia81 pisze...

Też taką piekłam i też mam formę z tk Maxx :) Fajny pomysł ze zdjęciami i mam nadzieje, że przy tym efekcie Panowie nie narzekali na kolor kremu... ;)

mania179 pisze...

Mam taką samą formę :)
Super ozdobiona!

MJ Kitchen pisze...

Rewelacja, muszę rozejrzeć się za taką foremką

Tomek gotuje pisze...

Świetna jest ta forma :) Po zjedzeniu takiej muffinki człowiek może się tylko położyć i zamrzeć w bezruchu :)