W trakcie ostatniego wypieku, pech chciał i zepsuł się mikser :(. Mama z uśmiechem stwierdziła, że i tak dużo wytrzymał :D.
Znalazłam przepis na szybkie w przygotowaniu ciastka i to bez miksera :P.
Mocno orzechowe, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Polecam!
Składniki na ok. 25 ciasteczek:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 45 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru + do obtoczenia
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy kolejne,
mokre składniki (jajko, masło, sok z cytryny) i ugniatamy na jednolitą kulę.
Masa będzie nieco lepka. Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie
wyciągamy ciasto, odrywamy po kawałku forując kulki wielkości orzecha
włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy ciastka przez około
12-15 minut.
Źródło: Ciasteczka
13 komentarzy:
Pyszne takie grube ciasteczka. Najlepsze!
Mniaam, orzechowe <3
Lubie takie popękane ciasteczka:))
Świetne, muszą być pyszne :)
podkradam przepis bo wygladaja przepysznie:-)
Wyglądają jak małe chlebki :).
uwielbiam orzechowe!
Orzechowe- moje ulubione.:D
Ubóstwiam wszytsko co orzechowe! Te ciasteczka wyglądają cudnie! :-)
Chętnie skorzystam z przepisu :)
Ciasteczka REWELACYJNE!!!! wyszło mi 9 szt. i radzę zrobić z podwójnej porcji!!!
Kolejnt przepis wypróbowany i przez domowników zatwierdzony!!!
będę robić w niedzielę :D
Bardzo pyszne,robiłam wczoraj i od razu wszystkie znikły. Super, Dzięki za przepis:)
Prześlij komentarz